Известният бизнесмен Петър Христов беше застрелян тази сутрин в София. Той е бил причакан пред офиса на фирмата му на ул. „Ралевица“ до столичния бул. „България“ малко след 10 ч. По него е стреляно няколко пъти. Въпреки че веднага е бил откаран във ВМА, Христов e починал.

Бизнесменът е собственик на млечната компания „Лактима“, но името му нашумя в последните години покрай три от знаковите дела в България. Името на Христов беше свързано с разкриването на групата за отвличания „Наглите“ в първия мандат на ГЕРБ, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. След разкриването на групата бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев призна, че участниците били заловени благодарение на Цветанов, който получил информация от човек, свързал разследващите с друг и така бандата била разкрита. Впоследствие беше изнесена информация, че първоначалният източник на информация е бил именно бизнесменът Петър Христов.

След това името му беше свързано с делото срещу Цветанов, известно като „шестте не“, по което той беше съден и оправдан, че отказал прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Тодоров също беше съден и получи условна присъда от 3 години затвор за разгласяване на информация от СРС. Според обвинението Тодоров е бил близък до бизнесмена Петър Христов, когото наричал „шефа“ и му изнасял информация по делата „Килърите“, „Фалшификаторите“, както и за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено и предизвика друг скандал с участието на Цветан Цветанов. Според обвинителния акт срещу Орлин Тодоров, той държал Христов в течение за операции на антимафиотите, а бизнесменът дори давал напътствия как да се действа. Петър Христов даде и показания по делото срещу Тодоров като каза, че в разговорите им не била изнасяна класифицирана информация. Той каза, че обръщението „шефе“ от страна на Тодоров към него е резултат на приятелски отношения от общото им минало Националния военен университет.

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, но е израснал в Самоводене, където завършва основното си образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. След това започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. След като завършва висшето военно училище напуска армията и през 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
siviwon830
siviwon830
17 април 2023 6:57
Гост

I came here to look for something different. nonetheless, I discovered a tonne of stuff here.

Taco Bell Breakfast Menu Prices