Новата Единна деловодна система на съдилищата (ЕИСС), която от догодина трябва да започне да се прилага за всички съдилища, без Върховния административен съд и административните съдилища, беше частично представена днес пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Шефът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов и негова колежка разясниха основните стъпки в процесите, а от членовете на ВСС заваляха въпроси.

Един от най-обсъжданите беше ще може ли делата, по които първа инстанция са районните съдилища, а втора – административните, да се придвижват по електронен път. Става въпрос за делата по Закона за административните нарушения и наказания и за някои по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Повод за питането е фактът, че административното правораздаване не е част от ЕИСС, а има своя система, която се нарича Единна деловодна информационна система (ЕДИС).

Оказва се обаче, че ЕДИС не работи и въобще не се ползва от ВАС и административните съдилища.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обясни, че в момента се прави доработка на тази така и незаработила система. „Цяло лято ще се занимаваме с това. Но се опитваме умрял да съживим“, каза той. И обясни, че до края на септември трябва да стане ясно дали тази система може да заработи поне във ВАС и ако това се случи, да се види как тя да се свърже с ЕИСС. „Така или иначе административното правораздаване трябва да се свърже с ЕИСС. Но трябва да минат поне още два месеца, за да разберем дали ще се оправя ЕДИС, или ще се доработва ЕИСС“, каза Чолаков.

Атанаска Дишева постави въпроса за възможността за прехвърляне на информация от ЕИСС към ЕДИС. Разработчиците на единната деловодна система обясниха, че тя е отворена за свързване, но трябва да се види дали и тази на административните съдилища е такава.

Представянето на системата предизвика въпроси и за това дали тя ще пази тайната на съвещанието на съдиите, както и какъв ще е достъпът на съдебните заседатели и вещите лица до електронните дела.

Разработчиците от „Информационно обслужване“ разясниха първо как ще работи системата. И посочиха, че идеята е целият съдебен състав да има достъп до електронната папка на делото и така тя няма нужда да се движи на хартия. Освен това делата ще се движат по електронен път и между инстанциите, а всякаква информация по тях ще се вписва автоматично в електронните книги и регистри на съдилищата.

„След изготвянето на съдебния акт има електронно съгласуване и подписване на взетото решение. Автоматично се генерира и запис в електронните книги и регистри. Насочва се задача към съдебния служител – може да е за изготвяне на призовки, за изпращане на дело на по-висша съдебна инстанция“, обясниха от дружеството.

Те изтъкнаха, че ЕИСС е свързана и с Единния портал за електронно правосъдие, и с Единната информационна система за противодействие на престъпността.

Достъпът до системата ще е само от съдебните сгради. В нея ще се влиза не само с юзър и парола, но и с квалифициран електронен подпис. „Преценили сме, че това е достатъчно сериозна защита за неоторизиран достъп до системата. Отвън системата е недостъпна“, каза Ивайло Филипов. Но заяви: „Това е ограничена защитена мрежа и трябва да намерите доставчик, който да ви я изгради“.

На питането как ще влизат в нея съдебните заседатели и вещите лица от „Информационно обслужван“ обясниха:  „Има предвиден крайно ограничен достъп на заседателите. Те могат само да се запознават с папката и да напишат особено мнение, но не могат да променят съдебния акт. Достъп ще имат и вещите лица“.

Това породи въпроса, че съдилищата трябва да осигурят специални работни места за експертите по делата и съдебните заседатели. Като от фирмата разработчик подчертаха, че компютрите не трябва да са свързани с интернет, за да не изтече информация.

Олга Керелска пък попита как ще изглеждат електронните папки на делата. Тя обясни, че адвокати са изтъкнали, че достъпът в момента ги затруднява, тъй като папката не е подредена както хартиената, с която работят съдиите. „Знаем за това възражение и е-папката ще следва изцяло хартиеното дело и в нея ще са според последователността на издаването им решенията, определенията и протоколите“, казаха от „Информационно обслужване“.

Имаше и въпрос от членовете на ВСС какво ще се случи с вече съществуващите електронни дела на съдилищата. Отговорът беше, че данни от старите деловодни системи няма да се мигрират, а в ЕИСС ще се вкарват само новите дела. Но старите системи ще продължат да съществуват точно заради спрени или още не приключили дела.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аман
Аман
25 юли 2019 16:35
Гост

Ооо, не, не, стига дигитализация. Че и на съдебното деловодство… Хакерите ще си умрат от кеф. Моля ви се, останете си на хартия.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 13:30
Гост

Работата с две деловодни системи не си е работа. Преди години колегите от ВКС именно за това просто мигрираха данните.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 13:32
Гост

Изключително трудно е докато свикваш с новия интерфейс на системата, да тъчеш буквално на два стана.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 12:53
Гост

Дано да съживят тази система, защото ако не заработи в административне съдилища, внедряването й е безпредметно.