Директорът на служба „Военна информация“ към Министерството на отбраната (МО) бригаден генерал Пламен Ангелов и предшественикът му на поста ген. Светослав Даскалов са обвинени за длъжностни престъпления заради масово предоставяне на секретна информация, съобщиха от прокуратурата.

Проверка на ДАНС е показала, че от април 2016 г. до началото на май т. г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“, като това е ставало в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

По закон достъп до такава информация се дава само от шефа на службата, а в описаните случаи разрешенията са били дадени от служител по сигурността на информацията.

„Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона. Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС от ДКСИ“, посочиха от държавното обвинение.

Тези факти са били отразени в сигналите на ДАНС и са довели до образуване на досъдебното производство.

Според прокуратурата и двамата директори на службата не са изпълнили задълженията си по служба и допуснали служители да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават. Те са обвинени за длъжностно престъпление, за което могат да получат до 3 години затвор. И двамата генерали остават на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Военноокръжната прокуратура е сигнализирала министъра на отбраната Красимир Каракачанов и е предложила да бъде отнето разрешението за достъп до класифицирана информация на бриг. ген. Пламен Ангелов. От „Военна информация“ са изискани множество документи, тъй като в сигналите на ДАНС е имало данни и за финансови злоупотреби, свързани с обществени поръчки. Затова и на Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено да направи проверка.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъжно
Тъжно
08 юли 2019 13:50
Гост

Не че искам да омаловажавам новината, ама каква е тая секретна информация, отнасяща се до БА? Кой бригаден генерал колко килограма е качил по Великден? Или колко метра тиксо са използвани за „ремонт“ на някой изтребител?

Анонимен
Анонимен
08 юли 2019 13:28
Гост

До там водят слабата организация и ширещата се корупция.

Anonimen
Anonimen
08 юли 2019 12:06
Гост

Въобще не съм учудвн от тази новина. Ще видим след няколко години каква ще е присъдата.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2019 12:07
Гост

Не се знае дали ще има такава въобще.

Anonimen
Anonimen
08 юли 2019 12:04
Гост

Добре му отнемат разрвшителното, ама къде спаха до сега. След дъжд качулка.