Според магистрати драмата на майката на осиновено дете, която търси биологичните му родители, може да бъде решена в съда.

Детето е в риск заради здравословен проблем и се налага спешно да бъдат открити биологичните му родители, написа майката в писмо до медиите в събота. То е изоставено в дома в Монтана през 2001 г. и сега осиновителката му издирва родните му баща и майка, които са от същия град. Той се казва Славейко Георгиев и е роден през 1952 г., а майката – през 1970 г. Това са единствените данни, с които разполага жената. Знае също, че семейството има още 2 деца.

Стотици, гледали филма „Майка“ с актрисата Джансу Дере и малката Мелек в ролята Берен Гьокйълдъз, съчувстват на жената, гледаща болното дете.

Според магистрати в правомощията на окръжния съд е да допусне да бъде разкрита тайната на осиновяването пред лице, потърсило информация за биологичните родители на осиновено дете по здравословни причини – наличието на хронично заболяване, лечението на което изисква текущо проследяване и информираност за фамилната обремененост.

В закона се казва, че разкриването на тайната става при важни обстоятелства. Преценката за това обаче е оставена на съда. Ако има достатъчно основания, това може да се случи, а тук става въпрос за здравословен проблем, коментират юристи.

При наличие на данни за генна обремененост биологичните родители могат да бъдат разкрити и извикани на консултация, смятат специалисти.

Известна е практиката на Европейския съд по правата на човека, основана на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, в която правото на достъп на осиновените деца до данни за биологичния им произход е широко признато. А в случая информацията е потърсена от осиновителя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar