11 от задържаните в нелегалната цигарена фабрика край пловдивското село Труд остават в ареста, а един излиза на свобода без мярка за неотклонение. Това реши Специализираният наказателен съд. Част от задържаните украинци в миналото са били засечени да произвеждат нелегално цигари в Испания, според информация на спецслужбите в Киев.

Украинците и молдовския гражданин, които са работили в нелегалната фабрика за цигари, са влезли в България с редовни визи през месец май. Прокуратурата обяви, че проверява издаването им от посолствата ни в Киев и Кишинев.

Кирил Пейчинов, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: В момента се разследва през Външно министерство как тези хора са били поканени в България от кого са били поканени, работи се. Предстои много работа.

Адвокатът на украинците и молдовеца пледира, че те са били робски експлоатирани и против волята им държани във фабриката. Били дошли у нас срещу обещанието, че за законна работа ще получават заплата по 2000 евро на месец. Съдът обаче не прие тези доводи и прецени, че те съзнателно са участвали в нелегалното производство на фалшиви цигари, като се позова на информация от украинските спецслужби.

Кирил Пейчинов, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Двама от тези украински граждани – Меко и Матвиенко, са известни на службите и има данни за тях, че са засичани в Испания и са арестувани именно с целта да произвеждат цигари там.

Съдът прие, че трима от задържаните българи са в ядрото на организираната престъпна група, и също ги остави в ареста. Освободи обаче Александър Арабаджиев, като посочи, че за него има само данни, че е свързан с нелегалната фабрика за цигари в Карнобат разкрита миналата есен. Според разследването фабриката в село Труд е работила няколко месеца и е имала капацитет да захранва с фалшиви цигари черния пазар у нас и в Гърция.

Николай Димитров, прокурор в Специализираната прокуратура: Тая поточна линия произвежда 200 стека за един час. А е била подготвена за монтиране поточна линия с още по-голям капацитет. Кирил Пейчинов, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Като по експертиза и оценка на Агенция „Митници“, това са 15 хиляди лева на час.

За издирване са обявени други двама от групата, соченият за основен организатор Антон Арабаджиев и дясната му ръка Ивайло Костурски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar