Богатият финансист Джефри Епстайн бе арестуван на летището в Ню Йорк по обвинения в трафик на непълнолетни с цел сексуална експлоатация, предаде АП. 66-годишният американски милиардер е мениджър на хедж фондове и приятел с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, с британския принц Андрю и със сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

В събота вечер магнатът, който е вписан в регистър с извършители на сексуални посегателства, бе изпратен във федерален арест. Някои от обвиненията срещу него датират от предишното десетилетие. Очаква се Епстайн да се яви пред съда в Манхатън в понеделник.

Арестът бе извършен след нов преглед на някога пазеното в тайна споразумение, което финансистът сключи с тогавашния прокурор на Маями Алекзандър Акоста, който в момента е министър на труда в правителството на Тръмп.

През 2008 г. Епстайн се призна за виновен пред съда във Флорида по обвинения, че подтиквал и доставял с цел проституция най-малко 40 момичета на възраст под 18 години.

Споразумението сложи край на разследване, което можеше да доведе до доживотен затвор за Епстайн. Вместо това той бе осъден на 13 месеца и трябваше да плати обезщетения на десетки от някогашните си жертви. Освен това беше включен в регистър на секспрестъпници.

През февруари обаче Министерство на правосъдието на САЩ започна разследване на сделката, а съдия от Флорида постанови, че федералните прокурори нарушили закона, като не са информирали жертвите на Епстайн за споразумението. Предстои то да бъде преразгледано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar