– В пловдивска болница откриха приемна за пострадали от домашно насилие

– Обучават лекари и медсестри как да разпознават белезите от побоища вкъщи

– Адвокат Кадиева, пловдивската неправителствена организация за защита на жертви на насилие, която ръководите, отвори наскоро приемна в университетската болница „Св. Георги“. С каква цел?

– Приемната е първата и единствена в Пловдивска област. Открита е на 10 юни по наш проект за превенция и преодоляване на домашното насилие, финансиран от Министерството на правосъдието.

В нея работим в сътрудничество с УМБАЛ „Св. Георги“ и полицията. Помещението се намира срещу спешния сектор. Болницата го оборудва и обзаведе, а ние предоставихме екип с компютри и принтер.

Идеята е хора с физически травми от побои в семейството да получат веднага не само медицинска, но и

безплатна правна

и психологическа

помощ

– на принципа на обслужване на едно гише. Така на пострадалите не се налага да обикалят целия град, за да стигнат до някое районно на МВР или други служби.

Когато трябва да се пусне жалба, полицай идва в приемната в УМБАЛ „Св. Георги“. Целта е всички документи за започване на производство по Закона за защита от домашно насилие да се изготвят на място.

Организацията ни разполага с още една приемна – в дом „Левски“ в Пловдив, която съществува от години. Там също се предоставят безплатни консултации на жертви на издевателства вкъщи – през нея преминават по около 30 души месечно.

– Информирани ли са лекарите от „Св. Георги“ за новата услуга, която предоставяте?

– Да. Имаме и споразумение с ръководството на болницата 25 медици от различните клиники да преминат през курс за домашното насилие. В него ще им бъде разяснено как да разпознават белезите му и кои служби да сезират.

Обучители ще бъдат както специалисти на организацията ни, така и представители на съда, прокуратурата, полицията и службата по изпълнение на наказанията в Пловдив. Всяка една от тези институции ще представи пред лекарите и медсестрите своите права и задължения и ще им каже какво се очаква от тях да направят, когато се появи някой, бит у дома.

– Оказвате помощ на пострадали у дома вече 8 г. Увеличават ли се случаите?

– С всяка изминала година. За 2018-а нашата организация е направила 427 консултации на пострадали от издевателства на съпрузи и партньори. 95% от жертвите са жени и

едва 5% – мъже

В една трета от случаите става въпрос за малтретиране на възрастни от страна на техните пораснали деца и внуци.

Нараства и броят на делата по Закона за защита от домашно насилие. През м.г. в Пловдивския районен съд са образувани над 240 дела. Това показва, че все повече засегнати търсят помощ. Не всички обаче са готови да предприемат съдебни стъпки.

Статистиката ни показва, че 50% от пострадалите стигат само до ниво консултации, т.е. информират се какви са правата, задълженията и възможностите им, но по различни причини – страх, срам, вина, финансова зависимост от насилника или липса на подкрепяща среда, не стигат до правораздаването.

– Какви са най-честите причини за побоищата при младите двойки?

– За съжаление, това е резултат от патриархално-консервативния бит и възпитание, което имаме все още по нашите географски ширини.

Продължава да се шири разбирането, че жената, след като веднъж се омъжи или се събере да живее с някого, трябва да му се подчинява. Да се съобразява с неговите желания, да бъде винаги изрядна домакиня, да му приготвя салатата и питието, да не му се бърка в неговите занимания. Едновременно от нея се очаква да работи и да носи пари вкъщи, като ги дава на мъжа, тъй като той е главата на семейството.

Когато той срещне съпротива, започва да упражнява психическо, емоционално и физическо насилие. Избухват семейни войни, които завършват с избити зъби, счупени ребра и ключици. Масовият насилник е комплексиран, слаб човек, който, понеже не се е реализирал, си го изкарва върху най-близките.

През 2019-а обаче голяма част от жените не искат да търпят това положение. Най-малкото търсят информация как да го променят. Младите представителки на нежния пол по-често вземат решение за съдебни действия срещу насилника.

Най-голям брой

дела се водят от

жени на възраст

от 30 до 40 г.

Те осъзнават, че агресията в дома трябва да бъде прекратена. Ако и децата бъдат обект на посегателство, това обикновено е капката, преливаща чашата. Тогава жената напуска къщата.

Напоследък обаче по Закона за защита от домашно насилие се предприемат по-често стъпки за извеждане на насилника от жилището.

– А защо възрастни стават обект на издевателства от страна на близките си?

– Заради жилища, земи или друго имущество, което може да се превърне в пари. Порасналите им деца или внуци нямат търпение, грубо казано, възрастният човек да си отиде от тоя свят, за да му приберат наследството.

Започват да го тормозят, за да ускорят края му. Близките най-често вземат пенсиите и оставят старите без препитание. В голям процент от случаите внуци злоупотребяват с алкохол и наркотици и прибират до стотинка парите на бабите и дядовците си, оставяйки ги да гладуват. Има и ситуации на насилие в самата възрастна двойка, продължавало с години.

Жената идва в организацията ни, разказва за инциденти,

търси помощ, но

не е склонна да

даде съпруга си

на съд

или пък да се разведе с него. Наскоро имахме казус с дядо, който е тормозил децата си, докато растели, и продължил, след като създали свои семейства.

Три поколения живеят в една къща. При скандали с роднините той обиждал и размахвал брадва. Близките са прибягвали няколко пъти до полиция, но не са пускали официални жалби и не се решават да водят срещу него производство по Закона за защита от домашно насилие.

Стигна се дотам, че и тримата внуци на въпросния дядо емигрираха в чужбина, за да са далеч от него.

– Имате програма за овладяване на гнева. Повлияват ли се биячите от психологически консултации?

– Когато насилниците сами изявят желание да се включат в програмата, в кратки срокове има позитивни резултати. Настъпва промяна в мисленето и поведението им. Така много двойки се запазват. Съпругата или партньорката вижда, че мъжът желае да се пребори с агресията, и обикновено го подкрепя. Другите два варианта, за да се попадне в програмата, вече не са на доброволен принцип.

Районният съд може да задължи насилника да я посещава. Третият начин е със заповед на директора на социалната служба. В такива случаи ефектът е по-слаб, защото мъжът не осъзнава, че има проблем, и продължава да го отрича. Често самият той в детството си е бил жертва на домашен тормоз и е възприел този модел на поведение от баща си.

– Ефикасен ли е според вас законът срещу насилниците у нас?

– През февруари т.г. домашното насилие беше криминализирано, което е стъпка напред. Предвижда се и наказание лишаване от свобода, но до него се стига рядко. Ако лицето не е осъждано, наказанието най-често е пробация.

CV

Адвокат Милена Кадиева е с 19 г. стаж като правист

Ръководи пловдивската организация за защита на жертви на насилие от 2011 г.

Екипът е съставен от психолози и юристи, които работят в сътрудничество с всички институции в града

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar