Подсъдимата за подкуп Десислава Иванчева, която беше и кандидат за евродепутат, е сезирала Върховния административен съд (ВАС) за законността на избора на евродепутати от ДПС.

По този повод утре ще се проведе Пленум на съдиите от ВАС, на който те трябва да решат дали да сезират Конституционния съд.

На първите две места в листата на ДПС бяха лидерът на партията Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, но след изборите те се отказаха от постовете на евродепутати, а местата им заеха Атидже Алиева и Искра Михайлова.

Според Иванчева зачетените от Централната избирателна комисия (ЦИК) заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят съгласието си за участие в изборите след провеждането им, представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната, посочват от ВАС. Отстранената и подсъдима кметица на „Младост“ е написала още в мотивите си в жалбата до съда, че решението на ЦИК нарушава Конституцията, според която не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Ако прецени, ВАС може да сезира Конституционният съд и да оспори законността на изборите за Европейския парламент, както и законността на избора на всеки отделен евродепутат.

При участието си в изборите, Иванчева, която беше вече осъдена на 20 години затвор на първа инстанция, получи неочакваните 30 310 гласа (1,55%), което е повече от подкрепата за участващите в управлението Валери Симеонов и „Атака“ на Волен Сидеров.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитно
Любопитно
12 юни 2019 18:17
Гост

Жалко за тия 1,55%, можеше да ги вземе истинската опозиция в страната. Иначе евала на Иванчева, да се бори. Само че сега изведнъж скочи на ДПС, все едно са се оправили нещата със скалъпеното обвинение. Но май виждам кандидатура за местните избори, а сега си е проверявала потенциалния електорат.

Електорат
Електорат
11 юни 2019 23:56
Гост

Злоупотребата с пасивното избирателно право е факт. Надявам се ВАС да проявят здрав разум както винаги.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 18:39
Гост

Иванчева взе да ми става особено симпатична вече. Жалко, че точно тя бе бушонът, който изгоря. Само изчакаха да я осъдят ефективно и наново започват безумни строежи в “ Младост“.

Питбул
Питбул
11 юни 2019 18:32
Гост

Пеевски как така даде на заден този път? Той не пуска лесно кокала.

Пиколо
Пиколо
11 юни 2019 18:33
Гост

Много дини под една мишница. Дори за неговите габарити това е тежест.