Съдийската колегия обяви конкурс за повишаване в Търговската колегия на Върховния касационен съд.

Местата са четири. Три от тях са освободени, защото съдиите Росица Ковачева, Марияна Костова и Светла Чорбаджиева вече се пенсионираха. Четвъртата бройка е била обявена преди време за заемане чрез външен конкурс. Но след промени в Закона за съдебната власт, за върховните и апелативните съдилища вече не се обявяват конкурси за първоначално назначаване. Затова това място трябва да бъде заето чрез повишаване.

Същевременно днес Съдийската колегия освободи Мариета Неделчева като заместник-председател на Специализирания наказателен съд по нейна молба.

Рокади бяха извършени и в ръководния екип на Софийския районен съд. Мария Дончева бе освободена като заместник-председател, а като такива бяха назначени Наталия Лаловска, Гергана Лазарова и Георги Чехларов.

Съдийската колегия обяви конкурс за преместване на три места – по едно в гражданските отделения на СГС и ОС-Перник и в Специализирания наказателен съд.

Същевременно днес стана ясно и колко са свободните места в окръжните съдилища – общо 49, като за 43 от тях предстои обявяването на конкурси за повишаване и за първоначално назначаване.

Заместник-председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев обясни колко са бройките, които предстои да бъдат заети чрез различни конкурси, в кои отделения и съдилища.

В гражданските отделения има свободни 24 бройки, като една от тях – в СГС, е предвидена за заемане чрез външен конкурс, две – чрез преместване отново в СГС и в ОС-Перник, и 21 на конкурс за повишаване. От тях осем са в СГС, две в Благоевград, три в Бургас, две във Велико Търново и по едно в ОС-София, Враца, Пловдив, Варна, Кърджали и Добрич.

В търговските отделения има девет свободни места като всички те ще бъдат обявени за заемане чрез на конкурс за повишаване. Четири от тях са в СГС, а по едно – в Кюстендил, Варна, Добрич, Силистра и Русе.

В наказателните отделения свободните места са 13, като едно от тях отива на външен конкурс във Враца, една – за преместване в Специализирания наказателния съд, и 11 за повишаване като от тях две са в ОС-София и по една в Кюстендил, Разград, СНС, Пазарджик, Хасково, Бургас, Велико Търново, Плевен и Русе.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юристи - бол
Юристи - бол
13 юни 2019 7:11
Гост

Добре че има достатъчно магистрати в България. Защото за разлика от медицинските сестри и учителите, когато се пенсионират съдии има кой да ги замести, а местата не се освобождават за вечни времена.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 11:11
Гост

Хайде малко да се раздвижат нещата на окръжно ниво. ВКС – добре. Кога ще има конкуртс за повишаване в ОС обаче е големият въпрос?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 14:23
Гост

когато му дойде времето

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 10:59
Гост

На вниманието на Светльо Михайлов 😉

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 11:39
Гост

Що говориш глупости, като не се запознат?