60-годишен кипърски бизнесмен прегази умишлено и уби с джипа си крадец в пловдивското село Болярино, съобщиха от прокуратурата.

Инцидентът е станал в нощта на събота срещу неделя. Собственикът на ферма Д.П. засякал три лица от с. Белозем, обл. Пловдив, при опит за извършване на кражба на люцерна и на селскостопански животни. След като ги видял, той се качил в автомобила си „Форд Рейнджър“ и ги подгонил. Тримата мъже се разбягали в различни посоки. На около 600 метра от фермата бизнесменът успял да застигне единия от тях – П.Г., на 30 г., като го блъснал с автомобила си. По първоначална информация бизнесменът се опитал да открие и другите двама апаши, но не успял.

Кипърецът е задържан от прокуратурата за 72 часа и е обвинен, че е „нарушил правилата за движение, като вследствие на пътнотранспортно произшествие умишлено е причинил смърт на 30-годишния П.Г.“. Три буса жандармеристи са пратени да пазят фермата му, тъй като местни роми от Болярино заплашвали, че ще я запалят.

Установено е, че загиналият П.Г. има 14 присъди, включително и за кражба на коне от собственика на фермата Д.П. през 2011 г. За това е бил осъден на седем години лишаване от свобода, които е изтърпял. Другите две лица – А.Г. и А.И., успели да избягат и по-късно били задържани от полицията. Те също са с богато съдебно минало. А.Г. е осъждан 9 пъти (осем пъти за кражби и един път за грабеж), като е излязъл от затвора през септември 2018 г. Той е бил осъден на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода за кражби на крави от различни собственици, измежду които е и собственикът на фермата Д.П. А.И. пък е осъждан два пъти за кражби. „Обвиняемите А.Г. и А.И. са задържани за срок от 72 часа, като преценката е на наблюдаващия прокурор дали ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. По досъдебното производство ще бъдат разпитани свидетели и назначени експертизи“, уточни Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Преди години кипърецът спечелил на търг бившия стопански двор и го превърнал в модерна кравеферма. Освен това разполага и със земи, на които отглежда фураж. Инвестирал е и в стари къщи, които реновира и настанява работниците си. Обиран е неведнъж от крадци, а преди три години бил подпален и домът му. Тогава бизнесменът бил принуден да се премести да живее във фермата си.

„Няма напрежение в селото. Жандармерията е тук, за да пази реда“, заяви пред БНР вчера кметицата на село Болярино Стефка Милиева. Тя отрече да знае за заплахи срещу собственика на фермата, но допусна, че може и да има. Милиева уточни, че ромската махала в селото е от десетина къщи и не е имало напрежение на етническа основа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar