За първи път България изпрати свои представители на ,,Похода на живите‘‘ в Освиенцим. Той се организира памет на хилядите избити по време на Холокоста. Като участниците в него трябва да извървят трите километра разстояние между концентрационните лагери „Аушвиц“ и „Биркенау“.

„Институциите в България полагат и ще полагат максимални усилия за недопускане на всякакви форми на расизъм и антисемитизъм“, заяви началникът на кабинета на министъра на правосъдието Десислава Абрашева, която се включи в похода заедно с още 50 000 души от цял свят.

Делегацията беше водена от зам.-министъра на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев. Представителите на българската държава заявиха, че с присъствието си дават ясен знак, че подобни ужасяващи престъпления срещу човечеството няма да бъдат забравени.

В похода, който е организиран от Николай Гълъбов, председател на организацията Приятели на Израел в България “Негев”, сред представителите на българските институции бяха още комисар Звезделин Колев, началник отдел “Охранителна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция“, представители на организацията на евреите в България „Шалом” и на Софийската синагога и др.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Празнота
Празнота
13 май 2019 15:06
Гост

Още една командировка до Полша за нашите чиновници. А дали ще научат нещо от цялата работа и наистина „Институциите в България ще работят срещу проявите на антисемитизъм“? Че това е доста по-важно от това дали ще си вееш байряка по разни походчета.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 16:29
Гост

Интересно защо чак сега, след толкова години от този ад, българите се сетиха.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 16:25
Гост

Поздравления за хуманноста и съпричастаността на нашите сънародници.