Една от първите задачи на новия правосъден министър Данаил Кирилов ще е да се разработи процедура за разследване и предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система – председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор.

България търпи критики от Европейския съюз, защото няма конкретни механизми, по които може да се прекрати мандата на някой от т.нар. трима големи в съдебната система“, каза Кирилов в предаването „Панорама“ по БНТ.

По думите му страната е длъжна да направи това, защото вече няколко пъти ѝ е правена забележка. Кирилов уточни, че ще уточнят критериите при какви нарушения председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор ще могат да бъдат освобождавани от длъжност и кой орган ще има тези правомощия.

Препоръката да се изработят механизъм и правила за разследване на главния прокурор бе дадена в доклада от проверката на европейски прокурори, които преди няколко години изготвиха функционален анализ на държавното обвинение у нас. След това бе решено процедурата, която бъде разписана, да обхваща и председателите на ВКС и ВАС.

Правосъдният министър бе категоричен, че това не е атака срещу някой от сегашните ръководители на тези институции и нямало нищо общо с техните личности.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дръж се, Лозане
Дръж се, Лозане
17 април 2019 12:19
Гост

Ако това е приоритет №1 направо не ми се мисли. Отново ще се крием зад равенството на всички пред закона, а всъщност ще се мъчим да сваляме един конкретен измежду тримата „големи“. Като не сработи да го вържат с апртаментгейт, сега така ще пробват.

Кики
Кики
13 април 2019 15:03
Гост

Ако като всички нормални правови държави имахме такъв механизъм стещу „недосегаемите“, то днес може би само Чолаков щеше да е на поста си до края на мандата.

Юрист
Юрист
15 април 2019 15:20
Гост

Може и така да е. От всички подлоги на Делян Пеевски в съдебната система, той изглежда най-интелигентен и прозорлив. Иначе единственият от „големите“, който няма протекции от никъде и се бори за независимо правосъдие, е Лозан Панов. Затова всички обикновени юристи го уважават и подкрепят.

Анонимен
Анонимен
13 април 2019 13:39
Гост

Този механизъм трябваше отдавна да е готов. Сега го засилват, защото изтича мандатът на един човек. Дали и това правомощие ще го дадат на ИВСС. Питам заради слуховете за наследник на Точкова.