Румънският Сенат отложи за втори път тази седмица гласуването по искане на опозицията за оставка на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, съобщава агенция Медиафакс. Причина за отлагането днес, както и в понеделник, бе липсата на кворум.

Председателят на заседанието съобщи, че в залата присъстват само 44 сенатори от общо 136.

Опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за спасение на Румъния внесоха искане за оставка на министъра на правосъдието, озаглавено „Правосъдието – сигурна жертва в ръцете на Тудорел Тоадер“. Опозиционните формации обвиняват министъра в намеса в правосъдния акт и за това, че не е разрешил проблема с пренаселеността в румънските затвори, предава БТА.

На 20 март долната камара на парламента отхвърли подобно искане на опозицията, с което се настояваше и за анулиране на извънредно правителствено постановление номер 7, което променя правилата за назначаване и надзор на прокурорите.

Днес лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня заяви, че сенаторите от СДП ще гласуват по съвест по искането за оставка на правосъдния министър, допълва агенция Аджерпрес. Гласуването се очаква следващата седмица.

Редица социалдемократи, включително Драгня, изразяват в последно време недоволство от дейността на Тудорел Тоадер, който е предложен на този пост от коалиционния партньор Алианс на либералите и демократите. Премиерът Виорика Дънчила, която вчера имаше разговор с министъра, заяви, че ще представи пред колегите си от СДП оценка за дейността на Тоадер и решението дали той да остане на поста ще бъде взето от Изпълнителния комитет на партията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar