Таня Недкова е новият ръководител на Апелативната прокуратура във Велико Търново. Прокурорската колегия единодушно я подкрепи за поста с думите „естествен лидер“, „изключителен професионалист“, „иновативна“ и „ползва се с доверието на колегите“.

От година и половина Таня Недкова е заместник-шеф на АП-Велико Търново, а от шест месеца е изпълняваща функциите ръководител.

Тя е минала през всички нива в държавното обвинение като прави впечатление една интересна особеност. Недкова е била редови прокурор в районната прокуратура във Велико Търново, после е избрана за ръководител. След това е повишена като редови обвинител в окръжната прокуратура в града, а после е назначена за шеф. Следва ново повишение, този път като редови обвинител в апелативната прокуратура, след което отново е избрана на административна длъжност.

При изслушването си Таня Недкова постави няколко проблема, които стоят пред апелативната прокуратура, но по които се работи.

Единият е свързан с продължителността на разследванията, понякога над две години. Тя е провела и ще продължи да провежда срещи по окръжните райони за набелязване на мерки за решаването и за да следи как се изпълняват. Сподели, че вече дори има определени положителни резултати като броят на забавените разследвания се редуцира. Конкретни резултати обаче ще има след първото шестмесечие на тази година.

Другият проблем е свързан с малкия брой дела, които се възлагат на следователите в района. Особено това се забелязва в Ловеч. Но и там се предприемат мерки и вече има 5% ръст на делата, които се поемат от следователите.

Огнян Дамянов я попита дали са й известни някакви проблеми във връзка със закриването на районните прокуратури в Трявна и Дряново, които станаха териториални отделения.

Таня Недкова обясни, че лично е участвала в процеса по оптимизиране на районните прокуратури, посетила е всяка от тях и е говорила с колегите си там. Обясни, че преобразуването е минало без сътресения, напълно нормално. Изрази уважението си към всички прокурори, които са участвали в реорганизацията.

Обясни, че в АП-Велико Търново е създадена група за мониторинг, която всекидневно следи процеса и, ако възникне проблем, веднага се решава. Недкова сподели, че някои нейни колеги са изразявали притеснения за това по какъв начин ще се завеждат преписките и ще се извършва докладът, но след прекрояването на двете районни прокуратури, са се убедили, че проблемите няма.

Самата Таня Недкова заяви, че подкрепя оптимизацията. Цитира и единственият обвинител в Дряново, който бил много натоварен преди окрупняването, но след това споделил, че работата му е вече редуцирана и той вижда ползата от реформата на съдебната карта.

На въпрос за екипа, с който ще работи, Таня Недкова заяви, че има нужда от втори заместник, защото работата е много.

Огнян Дамянов и Гергана Мутафова бяха категорични, че ще подкрепят кандидатката за поста. Заявиха, че тя е много добър професионалист, ползва се доверието с колегите си, иновативна е и реализира идеите си.

Главният прокурор Сотир Цацаров се присъедини към мненията им като добави, че Таня Недкова изключителен професионалист и естествен лидер на колегите си.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 април 2019 14:34
Гост

Процедурата се забави заради атестационни пропуски, но явно си струваше чакането. Тя е перфектен ръководител.

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 14:29
Гост

Не я познавам лично, но от думите на колегите от ПК, по всичко личи, че изборът е правилен.

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 14:28
Гост

Поздравления! На тази жена явно и е писано от редова длъжност да застава на ръководен пост.