Говорителят на руския президент Владимир Путин изрази несъгласие с решението на Европейския съд за правата на човека в полза на руския опозиционер Алексей Навални, предаде ДПА.

„Това е доста неочаквано (решение). Едва ли можем да се съгласим с него по същество“, каза говорителят Дмитрий Песков на пресбрифинг в Москва. Той добави, че прерогатив да се занимава с тези въпроси има руското министерство на правосъдието. ДПА припомня, че съгласно приет през 2015 г. руски закон, Москва има право да отменя решения на съда в Страсбург, ако ги сметне за неконституционни, предаде БТА.

Съдът за правата на човека удовлетвори иска на Алексей Навални срещу Русия, с който той оспорва законността на задържането си под домашен арест през 2014 година в очакване на решението на руския съд по делото за присвояване на средства на компанията „Ив Роше“. Съдът в Страсбург стигна до извода, че задържането на блогъра – критик на Кремъл под домашен арест е било незаконно, а забраната за Навални на достъп до средства за комуникация не е имал законна цел. Европейските съдии постановиха руската държава да изпрати на Навални 20 000 евро за морални щети и 2600 евро като компенсация за съдебните разходи. Това трябва да стане в 3-месечен срок от влизането на решението в сила.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar