Бившият икономически министър в кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков и бившият зам.-шеф на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров са единствените политици със запорирано имущество от съда.

Забраната имотите да се продават се налага от магистратите по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която заработи от януари миналата година.

До началото на 2018-а тя бе само за отнемане на имущество. Запори и след това конфискация се иска, ако се открие несъответствие между реалните доходи и обявените над 150 хил. лева.

През годините за несъответствие между декларираните и реално притежаваните доходи и имущество са били проверявани много политици и хора, заемащи висши държавни постове, но не при всеки от тях е било открито разминаване.

Типичен пример в това отношение е бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров. Той също бе проверяван, след като бе обвинен в престъпление по служба във връзка с мини „Бобов дол“, но не беше открито несъответствие. Проверките продължават обикновено повече от година – година и половина, макар срокът по закон да е максимум година и шест месеца. Те не се оповестяват публично, за да не продаде проверяваният имуществото си през това време.

КПКОНПИ не извършва ревизиите по свое усмотрение, а само след като бъде уведомена от прокуратурата, и то не за всяко престъпление. Проверка от КПКОНПИ се извършва само на хора, обвинени в данъчни и корупционни престъпления, пране на пари.

От 2012 г. до момента е запорирано имущество за 2 859 824 940 лева.

Комисията съществува от 2008 г., но първо отнемането на имуществото се обвързваше с влязлата в сила присъда. През 2012 г. у нас се въведе гражданската конфискация, което означава, че делото за отнемане на имущество започна, независимо че наказателният процес е завършил с оправдаване.

Делата продължават около и над 5 години, защото са много сложни и се правят десетки експертизи.

Безспорен лидер в класацията на запорираното имущество е бившият собственик на КТБ Цветан Василев. Блокираното му имане е на стойност 2,2 млрд. лв., като само запорираните имоти са за близо 96 млн. лв.

Той няма право да се разпорежда с 4 апартамента, подземен гараж, две паркоместа, админиcтpативната сграда на КТБ, 4 парцела в регулация, два гаража, два склада, 4 ателиета, жилищна cгpада c площ 691 кв. м, гаpаж c pаботилница и гpадински павилиoн. Цялото това имущество е в София.

Запорирани са му и вила c баpбекю, гаpаж и открит баcейн в Созопол, апартаменти във Варна и Царево, имот в Швейцария за близо 48 млн. лв., както и 288 картини и 190 ценни монети, открити в сградата на КТБ. От година обаче делото е спряно заради запитване до съда в Люксембург може ли да се отнема имущество без влязла в сила присъда.

Впечатляващ е и запорът на издателя Иво Прокопиев. Въпреки че той го оспори пред съда на няколко пъти, четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд наложиха възбраната върху активи на стойност 199 млн. лева. Проверката започна, след като през 2017 г. срещу него, бившите министри на финансите и на икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха повдигнати обвинения за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН. Проверката срещу Симеон Дянков още не е приключила. При него тя се проточи, защото Дянков дълги години е живял в чужбина и трябва да представи и документи за парите, получени зад граница.

През 2017 г. КПКОНПИ отнема най-голямото имущество в историята след две съдебни решения по дела, проточили се няколко години.

То е в размер на 5 391 990 лв. и е конфискувано от Иван Солаков. Сред отнетото е дискотека с кафене и механа в Обзор с цялото ѝ оборудване, ферма за щрауси край Петрич също с оборудване, още два недвижими имота в Петрич, моторна лодка, леки и товарни автомобили.

След решение на окръжния съд в Добрич бившият главен архитект на Каварна Юлиян Илиев вероятно ще трябва да се раздели с имущество за 4 306 026 лв. То включва 6 апартамента, 3 парцела и дворни места, гараж, 46 поземлени имота, сред които терени в курортни зони на община Каварна, два автомобила и парични суми. Решението обаче още не е окончателно, предстои делото да се гледа на втора инстанция.

Конфискацията на имотите на Илиев е по най-първия закон, известен още като законът Петканов, когато се отнема след влязла в сила присъда. Бившият главен архитект на Каварна има наказание, че е нанесъл вреди на общината.

За милиони е искът и срещу бившия общински съветник от Варна Веселин Данов. И неговото дело е приключило на първа инстанция, като от него комисията търси огромен брой недвижими имоти, сред които хотел в местността Кабакум, жилища, земеделски земи за 4 192 501 лв.

Само преди месец Върховният касационен съд възобнови делото за отнемане на имущество на обща стойност 4 081 099 лева от съпругата на бившия зам.-шеф на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров – Мария и доведения му син Ивайло Главинков и управляваната от него фирма „Солари Елов дол“.

На мушката на КПКОНПИ е и осъденият по „Килърите“ Георги Вълев. Делото срещу него е за конфискация на имущество за 3 611 170 лв. Комисията иска отнемането на 41 недвижими имота, както и суми от продажба на имущество, придобито от престъпна дейност.

Искът към неговия съучастник Петър Стоянов-Сумиста е далеч по-малък. Той е на стойност 361 881 лв.

С решение на ВКС с имане за 3 292 702 лв. се простиха Здравко Йоновски и Веселин Наковски. Наковски, който е осъден за рекет, се е разделил с 27 имота, включително магазини, мотел и къщи за гости, 8 автомобила, пари. Йоновски пък е бил осъден за кражба на коли, за които искал откуп. От него комисията е конфискувала два автомобила, пари в банкови сметки, дружествени дялове, както и суми от продажба на имущество.

Със запорирано имущество от октомври миналата година е и скандалният бивш кмет на Галиче Ценко Чоков. Той няма право да продава 94 ниви с обща площ 1570, 910 дка, 41 лозя на площ 42,968 дка, 3 горски площи, 7 парцела в селото, от които 4 с масивни постройки в тях. Запор има и за апартамент от 236 кв. м и две паркоместа на стойност 500 хил. лв. в София, както и 4 автомобила на цена съответно 217 000, 50 000, 45 000 и 6800 лв. Запорираното е на обща стойност 3,2 млн.

Бившият министър на икономиката и енергетиката и кандидат за президент Трайчо Трайков също няма да се разпорежда с имоти за 2,4 млн. лв. КПКОНПИ, която го проверява от 2017 г., установи несъответствия на над 150 000 лева преди няколко месеца. Запорът включва 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика.

Едно от най-големите имущества, отнети окончателно, е на стойност 2 142 369 лв. и е взето от Петър Петров-Амигоса.

Отнетото от него включва парцел с площ 1690 кв. м в местността Киноцентър – Бояна, „Пежо“, гаражна клетка в кв. „Лозенец“, дружествени дялове и суми по банкови сметки.

Делото срещу Петров за конфискация започва през 2012 г., като на първа инстанция искът бе уважен частично, а на втора изцяло.

На път да бъде възобновено е делото за конфискация срещу Христо Бисеров, което беше заведено преди години от тогавашната КОНПИ с настояване за отнемане на активи за близо 2 млн. лв. То бе прекратено през есента на миналата година след решение на ВКС, че не може да се иска отнемане без влязла в сила присъда. Депутатите промениха закона и сега делото ще бъде подновено.

С имоти за 1, 022 млн. лв. се прости Росен Йорданов, по-известен като Юзеир Юзеиров. С решение на ВКС от него бяха отнети над 200 имота на територията на областите Велико Търново и Търговище на обща площ 1000 дка. Сред тях е и теренът, на който Росен Йорданов, и брат му Асен построиха паметник на турския войник, който впоследствие беше принудително разрушен по предписание на ДНСК.

Сред хората, за които комисията е искала отнемане, попада и един американец. От Лий Джеси Куинто вече е отнета в полза на държавата собственост за 2 074 328 лв., сред които 5 жилища в центъра на София, автомобил и суми, преминали по банкови сметки. Лий Джеси Куинто е бил осъден на 240 месеца затвор от Областния съд в Маями, Флорида, за разпространение на кокаин, като присъдата му е потвърдена от Апелативния съд на САЩ.

Скандално известният бивш митничар Георги Георгиев – Жоро Пурата също е на път да се раздели с 2 апартамента и 2 магазина в София и жилище в Банско, всичко за около 1 млн. лв.

Последното отнето от КПКОНПИ имущество за над милион лева е от Александър Александров. През март т.г. от него беше взета собственост на стойност 1 118 295 лв. С решение на ВКС Александров, бившата му съпруга и синът му се разделиха с триетажна вила с двор в покрайнините на София, два незастроени имота на територията на столицата и два на територията на Пернишка област, лек автомобил, тир, два влекача и четири полуремаркета, налични суми по банкови сметки и от продажба на собственост.

Процедурата срещу Александров стартира след получаването на присъда от Мюнхенския окръжен съд за участието му в организирана престъпна група за внос и търговия с наркотици в големи размери.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar