Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка заради аферата с  евтините апартаменти. Премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителството.

Цачева е била извикана тази сутрин в кабинета на министър-председателя, за да даде обяснения за апартамента на ул. „Юрий Гагарин“ в кв. „Изток“, който купила изгодно миналата година от фирма „Артекс“.

Двамата са разговаряли и обсъдили имотната сделка. Пред премиера Цачева заяви, че подава оставка, защото не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството, уточниха още от Министерския съвет.

Съвестта ми е чиста, аз поисках проверка около обстоятелствата за придобиване на недвижимото ми имущество от антикорупционната комисия и Върховна касационна прокуратура. Но докато тя трае, не желая забъркването на името ми в този случай да тежи на партия ГЕРБ и на премиера Борисов в предизборната обстановка, каквато считам, че е налице„, каза по-късно днес пред журналисти в Стара Загора Цецка Цачева, цитирана от бТВ.

Тя поясни, че не е била принудена да подаде оставка. На срещата с премиера обявила решението си и обяснила мотивите си, а той ги подкрепил.

Считам, че докато трае проверката не е редно да съм министър. Затова, докато бъде гласувана оставката ми ще използвам полагаемия ми се отпуск„, посочи Цачева.

Тя отказа да коментира дали е жертва на приятелски огън. Подчерта обаче, че оставката е личен акт и дали някой ще последва примера й е въпрос на лично решение.

Оставката е личен акт. Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично. И това се доказа веднага след това на проведените парламентарни избори, на които партията ГЕРБ е и към този момент управляваща и мандатоносител на кабинета „Борисов“ 3. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя„, заяви Цачева.

Оставка по искане на премиера е подала и зам.-министърката на спорта Валя Колева, която е кумица на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

През седмицата стана ясно, че Цветанов, Цачева, Колева и депутатът Вежди Рашидов са се сдобили с жилища на цени под пазарните от фирма „Артекс“.

През седмицата стана ясно, че тя, лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която е кумица на Цветанов, са се сдобили с жилища на цени под пазарните от фирма „Артекс“.

Вчера Цецка Цачева съобщи, че е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев с искане да бъде извършена проверка на купения от нея апартамент.

Според разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ Цачева и сестра ѝ Ирина са купили от „Артекс“ апартамент от 198.7 кв. метра и гараж в новопостроена сграда на значително по-ниска от пазарната цена. Според документите по сделката имотът е купен на груб строеж по данъчна оценка, като стойността му е 138 000 евро, от които Цачева трябва да плати 103 500 евро, а останалата сума –  сестра ѝ. Новината за купения от нея имот дойде ден, след като стана ясно, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил луксозен апартамент в същия квартал, а съсед на Цачева, също с нов апартамент, е бившият министър на културата Вежди Рашидов.

В петък Цачева каза, че е сезирала писмено властите да бъде извършена такава проверка на нейната сделка. Тя поиска да бъдат проверени парите, с които е купила апартамента, след като преди дни обясни, че те са от продажба на имоти в Плевен, както и да се установи дали има конфликт на интереси с фирмата и злоупотреба с власт.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Както и ще настоявам резултатите от проверката да бъдат публично огласени“, каза Цачева и поясни, че до излизане на резултатите от проверките няма да коментира повече темата.

„Цената е за имот в груб строеж. И в нотариалния акт това, което е записано, е цена на имот в груб строеж“, обясни за финал Цачева.

Същевременно Върховната касационна прокуратура възложи на антикорупционната комисия да провери и четирите сделки.

Комисията на Пламен Георгиев трябва да изследва пазарните цени на имотите, произхода на парите за покупката им, евентуална търговия с влияние и конфликт на интереси. Ще бъде проверена и дейността на фирмата, както и евентуалното ѝ участие в обществени поръчки.

Проверката ще обхване всички сделки на „Артекс“ в последните две години, за да бъдат сравнени цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата с тези, на които са сключени договорите с хора от властта и платените данъци. В хода на проверката трябва да стане ясно и дали има и други подобни сделки. Комисията ще изиска и информация за всички получени разрешения за строителство, издадени на „Артекс“ в този период.

„В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения“, посочиха от комисията.

Прокуратурата е дала указания да се установи как политиците са установили контакт с фирмата-продавач, за да започнат началните преговори. Проверката на Цветанов пък ще засегне и сделките по замяна на предишните му апартаменти.

От прокуратурата съобщиха, че от нотариусите, пред които са изповядани сделките, ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

От ВКП изрично са предложили на комисията да провери Цветан Цветанов за конфликт на интереси във връзка с последните промени в Закона за устройство на територията и връзката им с дейността на строителната фирма „Артекс инженеринг“, от която и четиримата са си купили имоти на цени, по-ниски от пазарните.

При разразяването на имотния скандал премиерът Борисов бе в Брюксел, откъде коментира, че ще изчака резултатите от проверката на прокуратурата и антикорупционната комисия. Добави, че е разговарял със замесените и те са го уверили, че всичко е законно. Но добави, че става въпрос за морал и увери, че ще проследи внимателно дали има не престъпление, а нарушение, защото „решенията са тежки и в кратко време преди изборите“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лили
Лили
25 март 2019 11:26
Гост

А за Цветанов няма ли да има последствия?

Анонимен
Анонимен
23 март 2019 18:26
Гост

След като Цецка се признава за виновна и то при положение, че при нея разминаването между пазарните и продажните цени е по-малко от на Цв. Цв., то Цв. Цв. трябва тутакси поне да я последва и да подаде оставка. Но тогава на Бат Бойко няма кой да му върши партийната работа. Ето защо сега ще падне голямо оправдаване на Цецо от всички органи, дето той ги е назначавал. И накрая ББ ще се съобрази със становището на компетентните органи. А иначе по времето на соца червената буржоазия нямаше толкова големи апартаменти колкото сегашната върхушка, вкл. нямаше и персонални асансьори.

Анонимен
Анонимен
23 март 2019 13:26
Гост

Търси се нов правосъден министър, по възможност от кв. Христо Ботев.

Доцента
Доцента
23 март 2019 13:16
Гост

Цецка трябваше да подаде оставка още след скандалите с Търговския регистър и избора за европрокурор. А сега на всичко отгоре я жертват нея за сметка на Цветанов. Чак да му дожалее на човек.

Анонимен
Анонимен
23 март 2019 13:05
Гост

Бас ловя, че Бойко няма да се раздели с Цветанов. В противен случай ще сме свидетели на сгромолясването на ГЕРБ. Не че не им е време, но не знам кой ще запълни празнината. Десните са много слаби и не вярвам да се мобилизират.

анонимен
анонимен
23 март 2019 17:33
Гост

И защо да им е време на ГЕРБ да си „‘отиват“‘?!Фракциите на бкп – бсп, сдс, одс, дсб, дпс, ндсв бяха/беше на власт 20г, докато ГЕРБ не си сменят инициалите на партията за да шикалкавят като бкп!Ако не беше ГЕРБ нямаше да има увеличена минимална раб.заплата и нямаше да се строи в България!

Анонимен
Анонимен
23 март 2019 12:59
Гост

На тая жена не й върви. Ще жертват нея за сметка на Цецко.