Агенция „Митници“ ще продава конфискувани горива, както и цистерни и автомобили, с които са били превозвани контрабандни акцизни стоки. Това предвиждат промени в Наредбата за разпореждане с отнети и изоставени в полза на държавата акцизни стоки, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Според тях митниците ще имат възможност да продават на търг енергийни продукти, които са годни за употреба и могат да се използват като краен продукт. Така ще може да се продават бензин и дизел, които са конфискувани, защото за тях не е платен акциз, но в същото време са годни за употреба. Досега конфискуваните енергийни продукти можеше да се продадат само за преработка в данъчен склад.

Друга промяна в наредбата е, че Агенция „Митници“ ще продава конфискувани превозни средства, с които е направено нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Т.е. Агенция „Митници“ ще продава цистерни, камиони и коли, които са конфискувани, защото с тях са превозвани акцизни стоки без платени налози. Митничарите ще организират и търгове за продажба на съоръжения, използвани за извършване на нарушение, като например оборудване за варене на ракия или машини за производство на цигари, ако са използвани за незаконна дейност. Досега търговете за продажба на конфискуваните превозни средства и съоръжения се организираха от НАП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar