Детската престъпност у нас расте с тревожни темпове. Само през 2018 г. 9600 престъпления са извършени от деца, сочат данните на МВР. Най-много подобни случаи са регистрирани в София, най-малко – в Смолян. Статистиката бе представена от журналистката Паулина Найденова в телевизионен дебат.

Най-честите престъпления сред младежите са кражбите. Следват престъпленията, свързани с наркотици и хулиганските прояви в училище и на улицата. Според МВР причините за агресията са подменени морални ценности, социални проблеми, липса на достатъчно програми за ангажиране на младите хора.

От МВР изтъкват като причина за детската престъпност и отказа от училище в ранна възраст, както и наличието на семейни проблеми. Според статистиката най-сериозен ръст на детската престъпност има в графата на малолетните – с 6% спрямо 2017 година.

Психологът Иван Игов заяви, че не може да се говори за деца престъпници, защото самият закон отказва да нарече децата престъпници. Проблемите с децата се зараждат в семейната и социалната среда, но основната причина трябва да се търси при родителите.

Според него в България десетки институции се занимават с поведението на децата извън нормата, но всички те работят спрямо закона за противообществените прояви, който е от 1956 г. Игов смята, че в днешното демократическо общество този закон не е способен да реши подобни проблеми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar