Състав на Административния съд София-град е задължил кмета на столицата Йорданка Фандъкова да предостави достъп до документите, които показват, че строителният надзор по ремонта на улица „Граф Игнатиев“ действително е санкциониран със 100 хил. лв. Делото се води от жителя на града Светлозар Алексиев по подозрение за заблуждаващ отговор на кмета. Решението на съда може да се обжалва пред по-горна инстанция.

На 9 октомври м.г. Фандъкова публично обяви, че строителният надзор по ремонта на „Графа“ е глобен заради ниско качество на извършваните строителни и ремонтни дейности. На следващия ден Алексиев подава заявление до общината, с което иска да му бъдат предоставени копия от документите, удостоверяващи, че фирмата наистина е санкционирана с тази сума.

С решение от 25 октомври на Фандъкова информацията привидно е предоставена на заявителя, като в самото решение е посочен линк, на който била публикувана, коментират от неправителствената организация „Програма Достъп до обществена информация“, която поема защитата на Алексиев по делото. На линка обаче е достъпен само договорът с изпълнителя, но не и информация за наложени санкции. Заявителят подава жалба срещу този отговор на кмета.

С решението на съда отказът е отменен и преписката е върната за произнасяне с указания към Фандъкова по тълкуването и прилагането на закона. Съдът приема, че поисканата от жалбоподателя информация безспорно попада в категорията на обществената, доколкото същата е генерирана и съхранявана от задължен по Закона за достъп до обществена информация субект. Въпросната информация е във връзка с отчетеното изпълнение на договорите по проектна дейност, финансирана от ЕС, което обуславя връзката й с обществения живот в България, а и не само, тъй като подобна дейност въобще попада в обсега на интереса и обществения живот на ЕС, се казва в решението.

Самото обстоятелство, че претендираната информация е свързана и/или е по повод усвояването на средства по европейски фондове, предопределя прозрачност и достъпност на същата, каквато е и основната цел на закона, посочват от съда. Търсената информация липсва на посочения в решението линк, следователно правото на достъп на заявителя не е удовлетворено, установява АССГ. Отделно съдията отбелязва, че в случая е налице презумпция за наличие на надделяващ обществен интерес по смисъла на закона, тъй като исканата информация е свързана със санкции по договор, сключен от задължен субект. Тази презумпция изключва отказа от достъп.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar