Финландия започна работа по промяна на законодателството си за сексуалното насилие, за да го приведе в съответствие с международните стандарти, като дефинира секса без взаимно съгласие за изнасилване, предаде АФП.

Въпреки че е смятана за една от най-напредналите в света държави по отношение на равнопоставеността на половете, Финландия бе подложена на критики заради правната си дефиниция на изнасилване. Тя задължава жертвата да докаже, че е използвано насилие или че е била в състояние на страх и безпомощност.

„През януари взех решение ведомството ми да започне цялостна реформа на това законодателство“, каза днес правосъдният министър Анти Хаканен на събитие на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“.

„Новият текст ще бъде по-ясен от настоящия и ще засили ролята на съгласието“, допълни той. Предложението за нов закон ще бъде представено на парламента през предстоящия 4-годишен мандат.

Гняв срещу борбата със сексуалните посегателства във Финландия избухна през 2017 г., когато съд постанови, че 23-годишен мъж, който правил секс с 10-годишно момиче, не е виновен в изнасилване. Защото не е използвано насилие, а детето не се е противопоставило.

Мъжът получи 2-годишна присъда за по-леко престъпление от сексуален характер.

В представен днес доклад „Амнести Интернешънъл“ посочва, че финландското правосъдие в момента „игнорира, отрича и мълчаливо прощава сексуалното насилие срещу жени“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar