Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е предупредил журналистката Валя Ахчиева да не пише, говори или публикува журналистически разследвания в други медии. Ахчиева показа в четвъртък пред журналисти писмо, подписано от Каменаров, в което изрично е отбелязано, че тя няма право да участва в други медии, без да получи съгласие от прекия си ръководител, защото това ще е в нарушение на трудовия ѝ договор.

Още по-интересен е фактът, че документът е изпратен на 18 февруари, когато Каменаров трябваше да се яви в Софийския градски съд (СГС) по делото му за шофиране в нетрезво състояние, но се оправда с болничен лист. „Очевидно, че в деня, в който трябва да е в съда, той всъщност е бил на работа в БНТ и е подписал забраната ми да говоря и пиша. Аз имам готовност да предоставя този документ на СГС, ако ми бъде поискан заради проверката на болничния му“, отбеляза Ахчиева.

Журналистиката от обществената телевизия заяви още, че е била наказана с предупреждение за уволнение, което обжалва в Софийския районен съд. „Представила съм документи, от които става ясно, че това наказание е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено. Наказанието е наложено без причина и е във връзка с последното ми журналистическо разследване“, уточни тя.

По нейни думи епизодът е трябвало да бъде излъчен на 27 януари. Той е свален в деня, в който управителният съвет на БНТ е решил да премахне предаването „Открито“ от програмната схема. „Това наказание е репресия срещу мен в конкретния случай, но то е репресия и срещу всички журналисти в България“, категорична беше Ахчиева.

На 24 януари БНТ обяви, че ще провежда конкурс за нова рубрика за разследваща журналистика. Тогава Каменаров заяви, че свалянето на Ахчиева не е окончателно, а е заради предстоящата надпревара. „Прави се, за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar