Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще бъде обвинен в корупция, обяви главният прокурор на страната Авишай Манделблит. За пръв път в историята на Израел действащ премиер е обвинен в криминални престъпления. Манделблит обяви решението си 6 седмици преди парламентарните избори, съобщи „Таймс ъф Израел“.

Прокурорът реши, че срещу Нетаняху ще бъдат повдигнати три отделни обвинения, едното от които е за корупция по случая „Безек“. Въпреки препоръките на полицията и разследващия прокурор Нетаняху да отговаря за корупция и по трите дела, главният прокурор е решил само едно от обвиненията да е за корупция, а останалите две съответно за измама и за злоупотреба с доверие.

Нетаняху ще бъде уведомен, че може да поиска съдебно слушане, за да оспори обвиненията, като процедурата може да отнеме и година, а през това време той не е длъжен да подава оставка. Според израелското законодателство премиерът трябва да напусне поста само ако е осъден, но според експерти Нетаняху „би имал проблем“, ако в края на процедурата все пак му бъдат предявени обвинения.

Управляващата партия на премиера „Ликуд“ внесе искане във Върховния съд тази сутрин в опит да спре обявяването на решението на главния прокурор, но съдът отхвърли молбата.

Едното от обвиненията срещу Нетаняху е за това, че е получавал подаръци от богаташи, включително от холивудския продуцент Арнон Милчан, срещу услуги. По друго дело обвинението срещу премиера ще е за договорка с издателя на „Йедиот Ахронот“ Арнон Мозес за отслабване на позициите на конкурентен всекидневник в замяна на по-благоприятни публикации за Нетаняху. По същото дело Мозес е обвинен в корупция.

По делото „Безек“, по което разследването тече години, Нетаняху е обвинен, че е вземал многократно и редовно решения, които са облагодетелствали Шаул Елович, който държи контролния пакет акции в телекомуникационния гинант „Безек“, в замяна на положително отношения в притежавания от Елович новинарски сайт Уала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar