Пари от КТБ са превеждани на фирми, регистрирани на шофьора и иконома на Цветан Василев, а после сърпугата му Антоанета си купувала апартаменти с тях. Жилищата на преподавателката в УНСС са в сграда срещу Южния парк в София. Според прокуратурата по този начин откраднатите пари са изпирани. По случая са обвинени икономът Георги Георгиев и шофьорът Здравко Босаков, разказаха запознати с разследването.

Те бяха задържани в средата на февруари заедно с адвокат Мартин Апостолов, защитник на банкера.

Тримата станаха клиенти на Специализираната прокуратура по дело срещу Антоанета Василева.

Босаков бил шофьор, но го назначили и за управител на основната фирма на Василев „Бромак“, която беше мажоритарен собственик на КТБ. Георгиев, който се водел иконом, бил и управител на фирми, контролирани от банкера.

Друг момент от обвинението срещу тримата е, че по поръчение на престъпна група, ръководена от Василев, за фалита на КТБ на тримата били раздадени общо 110 хил. евро. Парите били откраднати от банката чрез контролираната от Василев фирма „Витро Инвест“.

„Обвинението на Апостолов е объркано. Кой би предполагал, че парите за отпуснат през 2013 г. кредит са присвоени“, недоумяваше на заседанието във вторник пред апелативния спецсъд Христо Ботев, адвокат на Апостолов. Юристът атакува и едно от доказателствата на прокуратурата като фалшиво. То е мейл от Апостолов до бившата дясна ръка на Василев – Бисер Лазов. В него адвокатът му казал, че с Георгиев и Босаков си разделили по 50 хил. евро. Според Ботев реквизитите в мейла на Апостолов до Лазов не съвпадали с реквизитите от други изпратени съобщения от клиента му.

„Не може един адвокат да носи отговорност за произхода на парите на клиента си. Прокуратурата посегна на адвокатурата“, каза Ботев. Подкрепи го колежката му Ваня Траянова, също защитник на Апостолов. „Задържането на адвокат е подривна дейност срещу правосъдието“, отсече тя.

В своя защита Апостолов каза: „Не съм бил доверен компаньон на Цветан Василев, а доверен адвокат“. Да го подкрепи в съдебната зала, пристигна шефът на софийските адвокати Ивайло Данов.

След съвещание тричленен състав на апелативния спецсъд реши да освободи Апостолов срещу 100 хил. лв., но остави другите двама зад решетките.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar