Ликвидацията на „Булгартабак холдинг“ лети неудържимо към финалния си акорд. Акционерите на дружеството са поканени на общо събрание на 11 април, за да гласуват ново име – „Български инвестиционен холдинг“ (БИХ). Предстои и промяна на устава. Така, след като основните собственици на злополучния холдинг разпродадоха най-ценните активи – цигарените марки, и затвориха водещите цигарени фабрики – първо в София, после и в Благоевград, следва заличаване и на името „Булгартабак“. Водещи акционери в холдинга са няколко офшорки с напълно неясни крайни притежатели, а около 6% държи фалиралата банка КТБ.

Смъртта на славното някога предприятие, което в края на 90-те години се състезаваше със САЩ за първото място в световния износ на тютюневи изделия, стана възможна с мълчаливото одобрение и пасивност на държавата. Няма данни правителството, министърът на икономиката, АПСК (Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол), ДАНС, прокуратурата или друг държавен орган да се е разтревожил от гибелта на „Булгартабак“, който десетилетия наред бе определян като стратегически за българската икономика. Смяната на името изглежда логично следствие от сериозните промени в дейността. Холдингът вече няма цигарен бизнес в България, но пък управлява дъщерни дружества от битовата техника и електроника („Техномаркет“) и от млечната индустрия („Лакрима“).

През януари новината, че затварят фабриката в Благоевград, свари приватизационната агенция напълно неподготвена. След като се информира от медиите, тя обеща да провери какво се случва и дали има нарушения на договора за раздържавяване от октомври 2011 г., според който „Булгартабак“ трябва да запази седалището и основния си предмет на дейност до октомври 2021 г. Резултати от проверката не бяха съобщени. Сега АПСК обяснява, че собствениците на холдинга имат срок до 30 юни да представят документи и отчети за спазване на поетите ангажименти.

При ликвидацията на софийската фабрика през 2016 г. агенцията пак обеща проверка. После обясни, че това е временно затваряне – за не повече от 12 месеца, което е допустимо. А когато багери събориха цигарената фабрика, от АПСК отново не намериха нарушение, защото машините били пренесени в Благоевград. Интересно е каква версия ще даде агенцията сега, когато и производствената база в Благоевград е в пълна ликвидация.

„Булгартабак холдинг“ бе приватизиран през 2011 г. от австрийското ООД „БТ инвест“. Последваха множество препродажби на по-големи и по-малки дялове между офшорки, придружени със слухове. За кратък период като акционер се обозначи и депутатът бизнесмен Делян Пеевски, който също прехвърли участието си в офшорни ръце.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar