Бивш кмет на Рим бе влиза в затвора за 6 години. Присъдата е наложена заради участието му в проникване на организирана престъпна дейност в столицата, съобщава БГНЕС.

„Аз съм невинен, винаги съм го казвал и ще повторя пред съдиите при обжалването“, каза Джани Алемано, кмет на града от 2008 до 2013 г., който беше осъден за корупция.

В столичен мафиотски скандал през 2015 г. разследващите разкриха огромна мрежа от ползващи се с влияние престъпници, бизнесмени и политици. Като цяло прокурорите изправиха 46 обвиняеми в съдебен процес. Те обвиниха Алемано, че е получил повече от 200 000 евро (230 000 долара) от различни източници в замяна на назначаването на ключова в скандала фигура на висш пост.

От държавното обвинение заявиха, че той е насочвал и градски фондове към организация, управлявана от друга фигура в корупционната мрежа. Ръководител на мрежата пък е бившият десен активист Масимо Карминати , вече осъден за членство в престъпна банда в столицата през 80-те години.

Според обвинителния акт, негова дясна ръка е Салваторе Бузи, ръководител на организация, работеща за Римския градски съвет. Бузи е служил като посредник между политическия свят и престъпната мрежа, управлявана от Карминати. През септември 2018 г. двамата бяха осъдени в отделни процеси. Карминати бе осъден на 14 години и половина затвор, а Бузи – на 18 години и 4 месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar