Французинът Жан-Франсоа Бонер излезе начело като фаворит за главен прокурор на Европейския съюз (ЕС).

Бонер е спечелил в гласуването на посланиците на държавите от ЕС, които влизат в Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС. Това е следващ етап от избора на главен прокурор на съюза и Бонер е получил 50 точки срещу 29 за румънката Лаура Кьовеши и също толкова за германеца Андрес Ритер, съобщи „New Europe“.

До този момент бившата шефка на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния Кьовеши беше фаворит след препоръката на комисията за подбор. Миналата година тя беше уволнена от правосъдния министър Тудорел Тоадер, което предизвика и протести в Румъния. След фаворизирането на Кьовеши за главен прокурор на ЕС, Тоадер се закани да направи всичко възможно, за да саботира избора ѝ.

„В ЕС определено не са наясно за злоупотребите, извършени от Кьовеши, когато водеше Националната дирекция за борба с корупцията. Ще пиша до всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо тя бе отстранена от поста си“, каза Тоадер наскоро.

Кьовеши все още има шансове в процедурата, като предстои тримата кандидати да се явят на заседания пред комисиите по бюджетен контрол на Европейския парламент и гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи на 26 февруари. Един от тях ще бъде предложен на Председателския съвет на европарламента. След това делегатът на Европейския парламент ще преговаря с посланиците на Финландия, Португалия и Хърватия, избрани да представляват 22-те държави-членки, участващи в проекта за засилено сътрудничество. Те трябва да предложат един кандидат на парламента, който трябва да взема решение с окончателно гласуване през март.

Европейската прокуратура ще разследва случаи, свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС – измама, корупция и данъчни злоупотреби. Очаква се прокуратурата на ЕС да заработи от 2020 г.

Румъния разследва Франс Тимерманс за „фалшифициране“ на последния доклад на ЕК

Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния е започнал разследване срещу първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс за фалшифициране на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БНР, позовавайки се на румънски медии.

Наред с Тимерманс, разследването се води и срещу еврокомисаря по правосъдието Веря Йоурова, румънския главен прокурор Аугустин Лазар и оглавяващата постоянното представителство на ЕС в Букурещ Анджела Кристя.

Обвиненията във фалшификация са отправени от сайта „Светът на правосъдието“, основан от Ръзван Савалюк и Адина Ангелеску-Станку, които ежедневно коментират актуални проблеми по близката до управляващата коалиция телевизия Антена 3.

Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова“, заяви вчера изданието „Светът на правосъдието“.

В официално известие, изпратено до „Светът на правосъдието“ и подписано от прокурор Адина Флоря, се посочва, че е образувана преписка срещу Тимерманс. Румънските медии припомнят, че прокурор Флоря е била предложена три пъти от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Президентът Клаус Йоханис обаче отказва да я назначи.

На 30 януари 2019 г. изданието „Светът на правосъдието“ е подало сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Изданието се позовава на чл.7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който „журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права“.

В оплакването си „Светът на правосъдието“ твърди, че докладът на ЕК за Румъния е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма. В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в северната ни съседка, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава.

Според жалбоподателите чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност.

По повод започналото разследване в Румъния срещу Тимерманс, говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че няма да коментира процедури в държави-членки.

Въпреки това той отбеляза: „Все пак бихме искали да припомним на румънските власти, че всички официални лица от ЕК, докато изпълняват задълженията си, отговарят пред Съда на ЕС и националните власти нямат юрисдикция в тези случаи. Всички те са защитени от протоколите за имунитет и привилегии, които са прикрепени към европейските договори, а те са подписани от всички страни-членки, в това число и от Румъния. Нека ви припомня, че вчера изразихме дълбока загриженост за върховенството на закона в Румъния като цяло“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БашМайстора
БашМайстора
25 февруари 2019 0:09
Гост

Кьовеши като цяло е симпатична и вероятно минава за някакъв символ на борбата срещу корупцията, но ако погледнем обективно биографиите, Бонер е в пъти по-адекватен кандидат. Същото, впрочем, важи и за Ритер.

Някой си
Някой си
21 февруари 2019 15:04
Гост

Кьовеши далеч не е икона в борбата с корупцията, по-скоро е символ на саморазправа в името на борбата с корупцията.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 13:38
Гост

Лаура Кьовеши си върши добре работата в Румъния, но за по-ефективната борба с измамите в ЕС нямаше да има ресурс.

Феминистка
Феминистка
21 февруари 2019 13:33
Гост

Жалко. Хубаво щеше жена да е главен прокурор на Европейския съюз.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 13:35
Гост

Може би обвинението, че е взела подкуп много допринесе за рейтинга й.