Правителството прие два плана за действие и за подпомагане на българите във Великобритания при двете развития на Брекзит – с или без споразумение с Европейския съюз, в които посолството ни в Обединеното кралство трябва активно да подпомага българите там.

От Министерския съвет съобщиха, че най-лесна ще е приемствеността при оттегляне със споразумение, при което ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите интереси, търговските, транспортни и др. връзки. България се подготвя обаче и за оттегляне на Великобритания без споразумение, като и в двата случая се предвиждат законодателни, административни, обучителни и информационно-разяснителни мерки.

От правителството съобщиха, че ще бъде открита консулска служба в столицата на Шотландия – Единбург, а консулството в Лондон ще бъде подсилено с още двама служители. Те трябва да организират 20 дни до средата на годината, в които да дават информация на всички българи, живеещи в Обединеното кралство. Сънародниците ни ще получават и всекидневни консултации за правата им след Брекзит и за процедурата по кандидатстване за статут на уседналост.

Обособена информация за Брекзит ще има и на интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма. За българите във Великобритания ще бъдат организирани обучения за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от Държавно обществено осигуряване, както и информиране на бизнеса за последиците от Брекзит.

Предвиждат се и промени в Закона за чужденците и Правилника за неговото прилагане.

България е готова да си сътрудничи и с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, които живеят у нас.

„Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум. В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение“, допълниха от правителството.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 14:31
Гост

Най-безболезнено за всички ще е със споразумение с Европейския съюз.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 14:17
Гост

Интересно е след Брекзит как ще се провежда процедурата по кандидатстване за статут на уседналост.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 14:16
Гост

Много добре! В Лондон има много българи, които със сигурност ще бъдат уязвими, независимо от изхода на нещата.