Против даването на българско гражданство за инвестиции у нас се обяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Така тя подкрепи предложението на правителството за промяна в Закона за предоставяне на българско гражданство. Преди дни министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че кабинетът предлага отмяна на възможността да се „купува“ българско гражданство чрез т.нар. бързи инвестиции. Става въпрос за хора, които са направили инвестиции в държавни книжа, акции или доверителни сметки, а не разкривали нови работни места. От 2013 г. по този ред било дадено на около 50 души българско гражданство.

Целият Закон за предоставяне на българско гражданство се нуждае от много сериозен ремонт, категорична бе Йотова. На пресконференцията, с която отчете втората година от мандата си, тя обяви, че очаквала правосъдното министерство да внесе за обсъждане предложенията си до края на месеца. Законът обаче трябвало да се гледа в пакет с тези за българите в чужбина и за чужденците в България, които също трябвало да се променят.

Вицепрезидентката поиска и нова политика и взаимоотношения с българите в чужбина – по-тесни контакти и съвместни инициативи за бизнес, за привличане на работна ръка, за съвместни проекти.

8362 души са придобили българско гражданство през 2018 г. Това става ясно от годишния отчет на комисията към вицепрезидента Илияна Йотова. 4907 от тях са на основание български произход, 3059 – заради родител, български гражданин, а 307 са по обща натурализация.

439 души са възстановили гражданството си, а други 340 са освободени от такова.

Най-много са новите българи от Македония – 3619 души. Следват такива от Украйна, Молдова, но има такива дори от Виетнам – 38 души, Ирак, Сирия и Ливан – 19 души.

12 отказа за предоставяне на убежище е дала през изминалата година вицепрезидентката. Само една от постъпилите молби е изпратена по компетентност на Държавната агенция за бежанците към МС.

6 души са помилвани през 2018 г., а други 338 молби са отхвърлени, става ясно пък от отчета на комисията по помилванията.

Визия за влиянието на България в ЕС поиска вицепрезидентът

Трябва ни национална визия за политическо влияние на България в европейските институции, заяви вицепрезидентката Илияна Йотова. Според нея първата крачка било на предстоящите евроизбори всички партии да се разберат за въпросите от български интерес и визия за промяна на Европа. Като ключови теми тя посочи разширяването, миграцията, сигурността, борбата с двойните стандарти, върховенството на закона.

Няма нищо лошо, ако всички участници в изборите имат един и същи отговор на поне 7 точки. Една от тях – след успешното председателство и налагане темата за Западните Балкани трябва да бъдем дългата ръка на Европа в тази част на света, каза тя. И обясни, че ако България има комисар по разширяването, това би увеличило влиянието на страната ни, би засилило позициите ни на европейски посредник с Турция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar