Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Драгомир Кояджиков е бил предложен да оглави една от най-важните комисии в съвета – тази по атестирането и конкурсите (КАК) към съдийската колегия, научи „24 часа“. Това е прецедент, тъй като от създаването си през 2016 г. досега КАК се ръководеше от действащ съдия.

Кандидатурата на Кояджиков била обявена днес на заседание на комисията, която се състои от 17 души – 6 членове на ВСС и 11 магистрати, избрани от професионалната квота.

Той обаче не се е явил и напрактика предложението да стане шеф ще се решава следващия понеделник. Мотивът на Кояджиков, който бе избран за член на ВСС от квотата на НС като номинация на БСП, да стане председател е, че имал подобно желание. Че КАК трябва да е с шеф член на ВСС отдавна прокламира и друг съдебен кадровик Даниела Марчева.

Досега шеф на КАК бе съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Бонка Дечева, а неин заместник – членът на ВСС Красимир Шекерджиев. Новият избор на председател се налага, тъй като мандатът на съдия Дечева изтече.

КАК занимава с атестации на съдии, обявяване на конкурси и др. С други думи, действащите магистрати,избрани от професионалната квота, които влязоха в тази комисия през 2016 г., са нещо като коректив в работата на членовете на ВСС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar