Конституционният съд (КС) вече ще публикува становищата и правните менения по делата, веднага след получаването им. Това следва от промени в правилника за организацията и дейността на институцията, обнародвани днес в Държавен вестник.

Досега КС огласяваше какви позиции са застъпили институциите, организациите и изтъкнатите специалистите в областта на правната наука едва след решаването на делото. Освен това за публикуването на правните мнения се изискваше изричното съгласие на автора им, сега те няма да стават публично достояние, само ако той е изразил изрично несъгласие.

С промените в правилника си КС въвежда по-стриктен ред в дейността си. Съдът запазва практиката преди произнасянето си по дадено дело да провежда обсъждане в едно или повече заседания. А правилникът му вече предвижда, че се произнася с решение в двумесечен срок от момента, в който прецени, че събраните доказателства са достатъчни.

Голямата промяна е свързана с дисциплинирането на докладчиците по делата, които вече няма да бавят до последно проекта за решение, за да се запознаят с него колегите им. Правилникът на КС вече предвижда следното: „Съдията докладчик по делото предоставя на съдиите проект за определение или решение не по-късно от 10 дни преди заседанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането или за решаване на делото по същество.“

Освен това се въвежда и срок, в който несъгласните с мнозинството трябва да са готови с особеното си мнение. „Съдиите, които не са съгласни по същество с проекта на определение или решение, представят проект на особено мнение не по-късно от 3 дни преди заседанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането или за решаване на делото“, гласи нова разпоредба в правилника.

Макар и с леки редакции на разпоредбите, КС запазва практика си, че осведомява обществеността и средствата за масова информация за своята дейност чрез официалната си страница в интернет. От години се обсъжда Конституционният съд да има свой говорител, но това не се случва и с тези изменения на правилника му.

Създава се и длъжността на началник на кабинета на председателя на КС. Като от съда обясниха за „Лекс“, че не се предвижда назначаването на такъв, а изменението е въпрос на структуриране на администрацията.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
29 януари 2019 10:18
Гост

Винаги съм се чудил защо становищата се бавят толкова. Добре е, че вече ще се публикуват своевременно.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 10:15
Гост

Да, редно е и тук да има началник на кабинета на председателя на КС, както в другите съдилища.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 10:11
Гост

Напълно разумно промени в правилника.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 10:19
Гост

Безспорно така ще се въведе по-стриктен ред в дейността на съда.