Евродепутатите от комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите настояха двойният стандарт при продуктите да бъде включен в „черния списък“ на ЕС за нелоялни и забранени търговски практики, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Законодателството засяга въпроса за двойния стандарт, когато дадени продукти се продават под една и съща марка, но са различни по своя състав или характеристики. Според евродепутатите създаването на впечатление чрез външния вид или описанието на определена стока, че е идентична на друга в различна държава членка, когато всъщност не е, е подвеждаща практика. Продуктите могат да се различават само при условия, свързани с „ясни и доказани регионални потребителски предпочитания, произход на местните съставки или изисквания на националното законодателство и когато тази разлика е ясно и напълно указана, така че да бъде видима за потребителя“.

За трансграничните нарушения (засягащи потребители в поне три държави – членки на ЕС, или две държави, различни от тази на търговеца), максималната глоба трябва да бъде 10 млн. евро, или най-малко 4% от годишния оборот на търговеца през предходната финансова година в засегнатата държава членка, според това коя е по-високата сума.

С предложението, което е част от пакета „Нова сделка за потребителите“, представен през април миналата година, се внасят изменения в четири директиви за потребителските права. Измененото предложение бе одобрено в комисията с 37 гласа „за“ срещу един „против“ и един „въздържал се“, а мандатът за започване на преговори с държавите членки с 36 гласа „за“ срещу един „против“ и двама „въздържал се“. Текстът трябва да получи зелена светлина по време на пленарно заседание на ЕП, преди да могат да започнат преговорите със съвета.

С това гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Усилията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България – още по-смел от очакваното. Минимум 10 млн. евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вредни по интереса на гражданите на държава членка“, коментира евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Момчил Неков – българският докладчик по темата за двойния стандарт в ЕП. Това означава например, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, ако търговец пласира детски продукт с ГМО царевица например, то глобата ще е минимум 10 млн. евро и с тези пари трябва да се създаде фонд за компенсации“, коментира евродепутат.

Зад различното качество и съдържание на храните и напитките в ЕС стоят огромни икономически интереси, заяви вчера омбудсманът Мая Манолова пред комисията по петициите на ЕП в Брюксел. По нейни думи тази практика съществува отдавна и е разпространена в целия ЕС. Ще продължим да настояваме за пълната забрана на двойните стандарти, заяви Манолова. Тя посочи, че съществуват съмнения във възможностите и смелостта на националните надзорни служби да преследват и наказват злоупотребите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar