Червена боя, символизираща кръв, беше разлята по стълбите на румънското министерство на правосъдието, а опозиционни партии поискаха оставката на министрите на правосъдието и вътрешните работи след убийството на 25-годишен младеж от двама бивши затворници, освободени от затвора предсрочно, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Демонстранти хвърлиха ножове и червена боя върху стълбището на министерството на правосъдието в знак на протест срещу престъплението, извършено в събота в централния град Медиаш. 25-годишният мъж починал в неделя, след като бил намушкан 11 пъти с нож предишната вечер след конфликт в нощно заведение с няколко местни жители.

За престъплението са задържани трима души, двама от които са били освободени предсрочно от затвора на базата на закон, който предвижда намаляване на срока на лишаването от свобода, ако присъдата се изтърпява при несъответстващи на изискванията условия в затвора.

Информационният сайт Зиаре посочва, че единият от задържаните за убийството – 38-годишен мъж, е щял все още да бъде в затвора, ако не са му били приспаднати 408 дена от присъдата на базата на нормативния акт от 2017 г.

Престъплението предизвика множество реакции, а лидерът на опозиционната Партия Народно движение Еуджен Томак призова за оставките на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер и министъра на вътрешните работи Кармен Дан, предаде Аджерпрес.

По думите на Томак лидерът на управляващата Социалдемократическа партия „Ливиу Драгня е превърнал Румъния в една нова Бразилия, в която престъпленията с насилие са ежедневни“. „Румъния се превърна в рай за опасните престъпници, а сигурността на гражданина стана остър проблем“, изтъкна още Томак.

Депутат от най-голямата опозиционна партия също реагира на престъплението. Флорин Роман от Национално-либералната партия заяви, че близо 11 000 престъпници са освободени предсрочно въз основа на компенсаторния режим, а 700 вече са се върнали обратно в затвора.

„Около 200 румънци са станали жертви отново на тези рецидивисти, които, излезли на свобода, извършват изнасилвания, обири и други престъпления“, посочи Роман, цитиран от сайта ЩирилеПро.

По думите му Социалдемократическата партия е прокарала този закон в парламента през юни 2017 г., за да може „покрай крадците, изнасилвачите, престъпниците и обирджиите да се измъкнат и техните корумпирани“.

Опозиционният Съюз за спасение на Румъния заяви, че веднага ще внесе проект за отмяна на спорния регламент и призова премиера да приеме постановление в този смисъл.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar