Членът на предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова, която след края на мандата си предпочете да стане спецсъдия в София без конкурс, вместо да се върне като окръжен магистрат във Варна, е получила втори кариерен бонус. От ноември Костова е командирована в апелативния спецсъд от председателя му Георги Ушев. Командировките открай време се използват като прийом за заобикаляне на конкурсите в системата.

Назначението дълго време не беше отразено в регистъра на командировките, воден от ВСС. За него се разбра, когато Костова се подписа под писмото на апелативните спецсъдии срещу проверката, наредена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, за делата за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Проверката откри пропуски, но беше използвана от съвета да инициира проверка срещу самия Панов.

„Сега“ поиска информация от апелативния спецсъд защо Костова е командирована и на базата на какво е предпочетена пред други съдии с по-дълъг стаж в долната специнстанция. Отговорите дойдоха едва след като въпросите бяха зададени и по реда на Закона за достъп до обществена информация. От тях стана ясно, че Костова е заела мястото на Петя Колева, която влязла в атестационната комисия на ВСС. Командироването й се наложило, за да бъде обезпечена нормалната работа на апелативния спецсъд, тъй като имало устойчива тенденция за увеличаване на делата в него. Като мотиви за местене й се сочат съгласието й да бъде временно повишена, високите й професионални качества, безукорната й репутация и съдийският й опит от Варна и едната й година в спецсъда.

Интересна подробност е, че когато през юли 2017 г. ВСС избира Георги Ушев за председател на апелативния спецсъд, първа в негова подкрепа се изказва именно Даниела Костова, която изтъква: „Колегата е с отлична атестация. Лично познавам актовете му. Лично съм присъствала на водени от него заседания, както и на организацията на тежки дела“.

ОЩЕ ПООЩРЕНИЯ

Костова не е единственият член на предишния ВСС, който получава бонус чрез командироване. Ясен Тодоров, който беше едно от остриета на главния прокурор Сотир Цацаров, почти веднага след края на мандата си като кадровик беше командирован в националното следствие, което не се слави като особено натоварено място. Дъщеря му, която първо беше назначена без конкурс в пресцентъра на Цацаров, а после издържа изпита и стана младши прокурор в Сандански, от миналия октомври е в Софийската районна прокуратура. Преместена е по нейна молба, става ясно от регистъра на командировките.

И станалият известен като „човека на Бойко“ (от записите по „Яневагейт“) в предишния съвет – Димитър Узунов, се задържа само година в Районния съд в Сандански, откъдето тръгна кариерата му на съдебен кадровик. През октомври 2018 г. председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков командирова Узунов по негово искане в административния съд в Благоевград.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar