21-годишният син на хотелиерите ще бъде конвоиран до спецсъда, защото моли да излезе на свобода

21-годишният син на хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви – Вълчо, ще бъде конвоиран до спецсъда днес, където ще се гледа нова негова молба да бъде пуснат на свобода.

Младежът е в следствения арест на „Г. М. Димитров“ вече повече от 4 месеца, там изкара и новогодишните празници.

Той и родителите му заедно с 2 счетоводителки са

обвинени за

участие в

престъпна

група

за укриване на

данъци и

пране на пари,

действала от началото на 2017 до 31 август 2018 г.

Очаква се в спецсъда в понеделник да се явят трима адвокати на Арабаджиев-син, а делото да се гледа от съдия Антон Урумов, който в началото на декември отказа да пусне от ареста олигарха Николай Банев и съпругата му Евгения.

Защитата на младия Арабаджиев ще поиска той да бъде прегледан отново от лекари, специалисти в неврохирургията, които да кажат какво е актуалното му здравословно състояние и дали то може да се влоши при продължителен престой в ареста.

Както „24 часа“ първи писа, заради авария на топлинната инсталация през ноември в сградата за арестанти до Националната следствена служба

Вълчо и съкилийникът му

били принудени

да лежат в

ледена килия

на втория етаж,

в която температурите били под нулата. Аварията бе отстранена на 30 ноември, но дотогава задържаните трябвало да разчитат само на двойно повече одеяла, термобельо и фланели.

Експерт, прегледал Вълчо на 19 ноември, потвърди в съда преди повече от месец, че синът на Арабаджиеви има гръбначно заболяване вследствие на катастрофа, станала в Лондон през 2016 г.

Оттогава младият мъж се оплаквал от болки в шията и гърба, които според адвокатите се засилват в студеното време.

При разглеждането на предната молба за промяна на мярката за неотклонение обаче неврологът заяви, че

заболяването

не пречи

Арабаджиев-младши

да остане в

ареста

Причината – нямало данни за пареза, тъй като Вълчо можел да застава спокойно на пръсти и пети. Болките пък на този етап можело да се облекчат с медикаменти.

Защитата обаче обмисля да поиска разширена експертиза с участие на повече специалисти.

Не е ясно доколко ще се обсъжда другият основен аргумент на защитата за липса на достатъчно доказателства Вълчо да е извършил престъпление. Той се оспорва от прокуратурата, която по-рано оповести, че в банкови касети на семейството са намерени 5,4 млн. лв.

Освен Вълчо Арабаджиев в момента в ареста са и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Първоначално в първите дни на септември те и Арабаджиев-син бяха пуснати от съдия Вилислава Ангелова срещу гаранции от по 20 000 лв.

После обаче решението бе отменено и всички бяха върнати в ареста. В края на декември два състава на специализирания и на апелативния спецсъд са отказали да пуснат счетоводителките под домашен арест, гаранция или подписка. Мотивите досега не са публикувани в сайта на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar