Испанският върховен съд се обяви днес за некомпетентен да съди шестима от общо 18-те каталунски сепаратисти, изправени пред правосъдието за ролята им при опита да отделяне на Каталуня през октомври 2017 г., и предаде делото им на каталунски съд, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

След обжалването, внесено от адвокатите им, бившата регионална депутатка Мирея Боя и петима членове на бюрото на каталунския парламент – Луис Мария Короминас, Луис Гино, Анна Симо, Рамона Бареуфет и Жоан Жозеп Нует – ще бъдат съдени в Барселона.

Според испанските магистрати гледането на делото на шестимата в Мадрид би придало излишно голямо значение на предмета на процес, който и без друго се очертава като продължителен и сложен.

Шестимата бивши членове на каталунския парламент, който беше разпуснат след опита за отцепване, са съдени за неподчинение, тъй като предложили и подложили на гласуване неконституционни текстове и главно този за свикване на референдум за самоопределение на 1 октомври 2017 г.

Въз основа на този забранен от централните власти референдум сепаратистките лидери на Каталуния я обявиха за независима, а Мадрид като реакция на това прекрати автономията й.

Останалите 12 сепаратисти, обвинени в по-тежките престъпления „бунт и/ или злоупотреба със средства“, ще бъдат съдени от Върховния съд. Девет от тях се намират от няколко месеца във временния арест и прокуратурата иска за тях сурови присъди, включително до 25 години затвор, какъвто е случаят с бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас.

В средата на декември Върховният съд започна да разглежда предварителни въпроси от делото срещу сепаратистките лидери. Същинският процес се очаква да започне в Мадрид в началото на 2019 г.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който живее в Белгия от края на октомври 2017 г., също е обвинен в бунт, но няма да бъде съден, тъй като испанското правосъдие не гледа дела задочно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar