БСП даде вчера на Конституционния съд (КС) бюджета на Здравната каса за 2019 г. Искането е подписано от 66 депутати. Със Закона за бюджета с преходните и заключителните разпоредби се променят 17 закона, които са структуроопределящи и широкообхватни закони, обясни секретарят на ПГ „БСП за България“ Филип Попов. Практиката на КС е, че това е противоконституционно, аргументира се той.

В искането сме изброили няколко решения на съда, в които ясно е записано, че не може да се правят промени в преходни и заключителни разпоредби на такъв закон и през тях да се променят други актове, които нямат нищо общо, обясни Попов. Той уточни, че сред променените закони е и Изборният кодекс.

„Това е прецедент в практиката на законодателството. Ние искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно. Правят се основни промени, в основни закони, които нямат общо с бюджета със закона на НЗОК“, подчерта Попов.

Много от предложенията уреждат форми на организация на дейността в здравеопазването, които нямат нищо общо със Здравната каса, коментира депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. По думите му пример за това е закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и най-вече на неговия обществен съвет, който представляваше взаимодействие между общественото начало и администрацията и даваше възможност за контрол на лечението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar