Глоба от 5000 до 10 000 лв. ще бъде налагана на кметове, ако не вземат мерки срещу замърсяване на въздуха в общината им. Това обясни шефката на екокомисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева след окончателно приети промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Тя допълни, че между първо и второ четене по-ясно са дефинирани отговорностите на институциите.

До 6 месеца след влизането в сила на закона земеделският министър трябва да изготви наредба за изискванията за дървесината, която се използва за отопление.

Глоба до 10 хил. лв. се предвижда за продавачи на въглища, които не отговарят на изискванията. Ако деянието се повтори, санкцията може да достигне до 50 хил. лв.

С разписаните промени се предвижда шефът на агенцията за метрологичен надзор да поддържа регистър на лицата и обектите, разпространяващи твърди горива.

Ако те не отговарят на изискванията, държавата ще има право да ги конфискува. Депутатите решиха, че ако са годни за употреба и не представляват опасност за здравето или околната среда, ще се предоставят на болници, детски градини или държавни звена безвъзмездно.

По време на гласуването от БСП искаха в определението за „твърди горива“ да бъдат включени освен въглищата „дърва, брикети от дърва, пелети и брикети от биомаса и други сходни“. Те мотивираха предложението си с това, че горенето на дърва с ниско качество, най-често с висока влажност, е един от най-сериозните замърсители на въздуха от нас. Предложението им беше отхвърлено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar