Мнозинството в Народното събрание отложи въвеждането на електронната идентификация или т.нар. пръстови отпечатъци в документите за самоличност до 2020 г. с промени в Закона за лични документи. От БСП не подкрепиха предложението и настояха да се чуят мотиви защо реформата се отлага.

По време на дебатите зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски упрекна ГЕРБ, че залагат промени в последния момент. „Колко закона променихме последните 2 седмици с отлагане на срокове? Кой извън тази сграда ще ви повярва, че 2020 г. ще тръгне електронното управление? Ами не слагайте срокове тогава, когато на 20 декември започваме да ги променяме?“, възмути се социалистът. Според Свиленски поведението на управляващите с отлагането на въвеждането на електронната идентификация е безотговорно. „Хората отвън чакат реформи. Чакат електронно управление“, подчерта той.

„Това е поредният опит за промяна в Закона за българските лични документи, който е пряко свързан с въвеждането на електронно управление. Казвахте, че то е сред приоритетите на третото правителство на Борисов“, обърна се към управляващите Димитър Данчев.

Според зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов обаче, с промените в закона не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на личните документи и забавянето е заради обществена поръчка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar