Операторът на сайт, който е интегрирал софтуерна приставка на трето лице, като бутона „Харесва ми“ на Фейсбук, чрез която се събират и предават лични данни на потребителите, е съвместно отговорен за този етап от обработването на данните. Това заяви генералният адвокат Михал Бобек в становище по дело пред Съда на Европейския съюз.

То е по казус на германския онлайн търговец Fashion ID, който има на сайта си бутона „Харесва ми“ на Фейсбук. Така, когато потребител посети Fashion ID, информация за IP адреса му и стринга на неговия браузър се предава на Фейсбук. Това става автоматично при зареждане на страницата на търговеца, независимо дали потребителят е натиснал бутона и дали има профил във Фейсбук.

Германско сдружение, защитаващо интересите на потребителите, е завело иск за преустановяване на нарушение срещу Fashion ID, като твърди, че търговецът погазва законодателството за защита на данните. Той е подаден преди влизането в сила на новия Общ регламент за зашита на данните (GDPR) и е по старата Директива за защита на данните от 1995 г.

В заключението си Бобек предлага на СЕС да постанови, че според директивата сайт, интергирал подобен бутон, следва да се счита за съвместен администратор на личните данни наред с Фейсбук.

Като прави следното уточнение: „Съвместната отговорност на този администратор се ограничава до операциите, за които той реално е участвал в съвместно вземане на решения относно средствата и целите на обработването на личните данни. Това означава, че (съвместен) администратор отговаря за тази операция или набор от операции, за които споделя или определя съвместно с друг администратор целите и средствата по отношение на дадена операция по обработка. Не може обаче въпросното лице да носи отговорност за предходни или за последващи етапи от цялостната верига на обработка, за които не е било в състояние да определя целите или средствата на съответния етап на обработка“.

Що се отнася до конкретния казус с Fashion ID и Фейсбук, генералният адвокат сочи, че е те заедно вземат решенията за средствата и целите на етапа на събиране и предаване в процеса на обработване на въпросните лични данни. Като изглежда и двете дружества го правят с търговска и рекламна цел. Решението на Fashion ID да интегрира в своя уебсайт бутона „Харесва ми“ на Фейсбук, явно е продиктувано от желанието продуктите му да станат в по-голяма степен видими посредством социалната мрежа, пише Бобек.

За законосъобразността на обработването на лични данни при липсата на съгласие на ползвателя на сайта, генералният адвокат припомня, че такова тя ще е налице, ако съществуват три кумулативни условия:

  • администраторът или третото лице, или третите лица, на които се разкриват данните, да преследват законни интереси,
  • обработването на личните данни да е необходимо за целите на преследваните законни интереси,
  • основните права и свободи на лицето, ползващо се от защитата на данните, да нямат преимущество.

В това отношение генералният адвокат предлага на Съда да постанови, че законните интереси и на двамата съвместни администратори трябва да бъдат взети предвид и претеглени спрямо правата на ползвателите на сайта. Генералният адвокат предлага също съдът да приеме, че съгласието на потребителя трябва да бъде предоставено на оператора на сайта (в случая Fashion ID). Последният е длъжен също да предостави на ползвателя на сайта минималната необходима информация.

Предстои съдът да се произнесе по казуса.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 13:50
Гост

Не виждам някаква драма в това собственикът на сайт да ти знае IP-to.

DPO
DPO
19 декември 2018 14:23
Гост

Проблем е, защото IP-то те идентифицира доста точно, също като домашния адрес, само че дигитален. Това е логиката да е част от личните данни.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 14:30
Гост

По IP-то могат да ти разберат домашния адрес, но е много трудно. Всъщност, може би сте прав/а. Няма невъзможни неща, стига да имаш пари в нашата мила държава.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 13:48
Гост

При всички положениясъгласието на потребителя трябва да бъде предоставено на оператора на сайта.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 13:47
Гост

Информацията за IP адресите и стринговете на някои браузъри се предават в не едно приложение. Това си е открай време. Но сега след влизането на сила на ЗЗЛД май нещата трябва да се променят.