Компанията Huawei разчита на справедливостта на съдебните системи на САЩ и Канада при произнасяне на присъдата по делото срещу финансовия директор на китайския гигант Мън Уанджоу. Тя е обвинена от американските власти, че е нарушила търговските санкции на САЩ срещу Иран.

Изявлението беше направено след приключването на първото заседание на Върховния съд на канадската провинция Британска Колумбия, където се гледа делото.

Huawei ще продължи да следи хода на изслушванията във връзка с искането за освобождаване на Мън Уанджоу под гаранция.

Вестник „Ванкувър стар“ съобщи, че Върховният съд на провинцията е взел решение да продължи изслушванията по този въпрос във вторник, 11 декември. Съдията иска да чуе допълнителните доводи на защитата, настояваща за освобождаването на Мън Уанджоу под гаранция. Нейният съпруг е готов да стане неин поръчител и да внесе гаранция от 11,3 милиона американски долара. Проблемът е, че той не е канадски гражданин, а поръчител може да бъде само човек, който има гражданство в страната.

Мън Уанджоу беше задържана на 1 декември на летището във Ванкувър от канадските правоохранителни органи. Арестът беше осъществен по искане на прокуратурата на Ню Йорк заради обвинения в нарушаване на американските санкции срещу Иран. На 8 декември Върховният съд на канадската провинция Британска Колумбия взе решение да продължи изслушванията по въпроса за пускането на Мън Уанджоу под гаранция преди нейното екстрадиране в САЩ.

Мън Уанджоу не признава своята вина, но заяви, че иска да бъде освободена под гаранция. В събота китайското външно министерство поиска нейното незабавно освобождаване от Канада. /ТАСС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar