Саудитски дисидент е внесъл иск в съд в Тел Авив срещу израелска компания за наблюдение, твърдейки, че неин шпионски софтуер е бил използван срещу него и е спомогнал за убийството на неговия приятел, саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това не е първият подобен съдебен иск срещу компанията, но поради международното възмущение след убийството на Кашоги той вероятно ще привлече по-голямо внимание към дейността на компанията и към израелското правителство, което лицензира износа на тази технология за наблюдение, отбелязва АП.

В иска си Омар Абдулазиз – отявлен критик в социалните медии на саудитското кралско семейство, който живее в Канада и е получил убежище там, заявава, че е приятел на Кашоги и е работил с него по проект, който имал за цел да блокира промонархически саудитски тролове в интернет.

Абдулазиз получил и кликнал върху линк, изпратен на мобилния му телефон през юни, което според него разкрило мобилните му комуникации пред саудитските власти. След това той бил подложен на засилен тормоз от саудитските власти, включително задържане на негови роднини в кралството. Абдулазиз твърди, че неговото сътрудничество с Кашоги е било „ключов фактор“ за решението на Рияд да убие коментатора на „Вашингтон пост“ и че има пряка връзка между наблюдението, на което е бил подложен, и убийството на журналиста.

Абдулазиз бил предупреден, че телефонът му е компрометиран, от мониторинговата компания Ситизън Лаб (Citizen Lab), която използвала техника за наблюдение на интернет, за да идентифицира предполагаемия „заразен“ софтуер, свързан с израелската компания.

Според медийни информации, на които се позовава ищецът, израелската компания Ен Ес О (NSO Group) е продала на Саудитска Арабия технологията си през 2017 г. за 55 млн. долара. Абдулазиз иска обезщетение от 600 000 шекела (около 160 000 долара) от компанията и съдебна забрана да предоставя технологията си, известна като „Пегас“ (Pegasus) на Саудитска Арабия.

Компанията отхвърли обвиненията като „абсолютно необосновани“ и че няма никакви доказателства, че е била използвана нейна технология. В писменото й изявление се казва, че искът се базира само на медийни информации, чиято цел е да предизвикат сензация и които не отразяват реалната дейност на компанията. Според Ен Ес О нейните продукти са лицензирани и се използват единствено, за да „дават възможност на правителствата и правоприлагащите органи да се борят срещу тероризма и престъпността“. Компанията подчертава, че прилага „изключително щателен подбор“ при продажбата на своите продукти, като тя подлежи още и на контрол и лицензиране от израелското министерство на отбраната.

От министерството отказаха да коментират своята експортна политика.

Ен Ес О от месеци е в центъра на вниманието на дисиденти, журналисти и други опозиционни фигури, които твърдят, че технологията на компанията се използва от репресивни правителства за следене и шпионаж срещу инакомислещи. Сред тях има мексикански и катарски журналисти, които вече са подали искове срещу компанията, както и служител на „Амнести интернешънъл“, който също твърди, че е бил мишена на същия софтуер. Преди няколко дни „Амнести“ съобщи, че обмисля да предприеме юридически действия за отнемане на експортния лиценз на Ен Ес О, след като е изпратила спешно искане до израелското военно министерство, но получила отказ.

„Вече е налице грамада от улики, от които става ясно, че компанията продава своя шпионски софтуер на режими, нарушаващи човешките права, което е съществено доказателство, че тя е тръгнала по лош път“, каза Моли Малекар от правозащитната организация. Според нея, продължавайки да одобрява експортния лиценз на Ен Ес О, Израел практически признава, че съзнателно сътрудничи с компания, чийто „софтуер се използва за посегателства срещу човешките права“, подчерта тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar