Софийският градски съд остави на свобода студента Траян Димитров, който преди седмица изписа графит срещу лидерката на френската крайно дясна партия „Национален сбор“ Марин Льо Пен. Тя беше на посещение в България за среща с лидера на „Воля“ Веселин Марешки, а на 15 ноември вечерта Димитров изписа със спрей на Паметника на Съветската армия: Refugees welcome Le Pen go home (Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!).

22-годишният младеж е бил заснет от видеокамери в района и след това е бил задържан от полицаи, на които доброволно е предал спрея и е признал за стореното. Прокуратурата обвини Димитров по по-тежкия текст за извършено хулиганство, когато то се отличава с изключителен цинизъм или дързост, за което Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор.

След 72 часа в ареста, Софийският районен съд освободи младия мъж срещу най-леката мярка за неотклонение – подписка, но прокуратурата протестира. Макар Димитров да не е бил осъждан, прокуратурата държеше на ареста заради „механизма на извършване на деянието“. Днес обаче и съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС) потвърди най-леката мярка за Димитров и подчерта, че обвинението е прекомерно тежко, а адекватно би било студентът да бъде разследван по основния текст за хулиганство, който предвижда до 2 години затвор, пробация или обществено порицание.

Ако прокуратурата склони да преквалифицира обвинението, то Димитров ще е съгласен да сключи и споразумение, като признае вината си. Това каза и адвокатът му Лидия Георгиева, но поясни, че до момента прокуратурата е предложила споразумение само за пробация, която ще бъде отразена в съдебното досие на Димитров.

В съда стана ясно, че се чака и заключение на експертиза на записите от камери, за да бъде разпознат мъжът, макар той да е признал, че е писал със спрея.

Пред БНР студентът каза, че написал графита, за да изрази несъгласие с посещението на Льо Пен и конкретно с водените от нея политики. Изборът да използва Паметника на съветската армия пък бил свързан единствено с централното му местоположение и нямал връзка с отношение към съветските войски.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
22 ноември 2018 14:23
Гост

Малко преди 9 септември 1944 г. СССР обявява война на България. Тя протича безкръвно поради разумните действия на тогавашоното KR правителство, което далеч не е про-руско. Но проявава разум.
След това България сменя лагера, но фактът си остава. На 9 септември у нас е влязъл окупатор, който ни е обявил война.
Правим му паметник и повече от 70 години по-късно го пазим като зеницата на окото сир. По време на управлението на т.нар. европеист и противник на БСП Б.Б.
Няма такава държава! Куба и Северна Корея са по-добре, защото робуват на свои си диктатори, а не на чужди.

Песимист
Песимист
22 ноември 2018 14:10
Гост

Днешната младеж……..Едно време за такова нещо щях да съм в ТВУ.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2018 14:04
Гост

Този паметник колко пъти ще го рисуват.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2018 14:09
Гост

Такъв начин за изразяване на мнение за мен е недопустим. Трябваше да го оставят да полежи малко, пък да видим дали друг път ще си позволява такива волности.