Правосъдният министър Цецка Цачева продължава да получава по над 50 писма седмично от неправителствени организации, които искат България да оттегли подписа си под т.нар. Истанбулска конвенция, въпреки че тя вече беше обявена за противоконституционна с решение на Конституционния съд (КС) и няма как да бъде ратифицирана.

Пред „Дарик“ днес Цачева каза, че темата е затворена за България, но няма как да бъде оттеглен първоначалният подпис под документа.

„Няма такава процедура по оттегляне на подпис. Има една дузина конвенции, под които стои подпис, но след това не са ратифицирани. Не е завършен фактическият състав. Важното е, че след конституционното решение, Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана поради противоречието ѝ с българската Конституция и с това приключва темата“, обясни правосъдният министър.

По думите ѝ, подписването на конвенцията е било само началото по изпълнение на „един сложен фактически състав“. „Без наличието на заключителния елемент – на ратифицирането, всичко това напред не се е случило за правото и го няма“, категорична беше Цачева.

Вчера вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която преди две години е подписала конвенцията, беше питана от депутата от БСП Иво Христов дали България е предприела действия за оттегляна не подписа под конвенцията.

„Може да се гордеете с това. България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага тази конвенция. Имате повод за гордост, така да се каже. След като една от държавите изрази такова несъгласие и нямаме единодушие, няма как Европейският съюз да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат“, отговори Захариева.

Конвенцията е за борба с насилието над жени и домашното насилие, но в България дебатът по нея мина основно около това дали с ратифицирането ѝ страната трябва да приеме наличието на трети пол. С 8 на 4 гласа, КС реши през юли, че конвенцията би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 ноември 2018 11:10
Гост

Абсолютно подкрепям Захариева.

Гого
Гого
12 ноември 2018 11:11
Гост

Не можем така да се гъбаркаме с ЕС, защото ще ни намерят цаката.

Митко
Митко
12 ноември 2018 11:09
Гост

Голата истина е, че КС се изложиха много с решението си.

Z.Z
Z.Z
10 ноември 2018 15:51
Гост

И кои са тези НПО-та?