Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете за непозволено увреждане, които лидерите на ГЕРБ и на БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова бяха завели един срещу друг.

Двамата се съдят за изявления от предизборната кампания през пролетта на миналата година. Първо Борисов заведе иск за 26 000 лева срещу Нинова, защото пред „Нова телевизия“ разказала как на митинг в Хасково представила Елена Йончева като лицето на смелостта и демокрацията, която се осмелила да каже на Бойко Борисов, че е крадец. След това Нинова казала по негов адрес „Крадецът вика: Дръжте крадеца“.

Лидерката на БСП пък се почувствала засегната от публични изяви на Борисов преди това, в които той я нарекъл „госпожа Лъжа“, „върл активист на СДС“ и „бъдещ диктатор“. Исковете на Нинова са за общо 30 100 лв.

На първо място съдия Невена Чеуз от СГС подчертава, че изразът „Ти си крадец“ е изречен от Елена Йончева, а не от Нинова, която само е изразила мнение за поведението на бившата журналистка и депутат от БСП. Затова съдът приема, че е без значение дали изразът „Ти си крадец“ е позорен, тъй като негов автор е Йончева, а не ответникът по делото Нинова. Иначе в решението се припомня практиката на съда в Страсбург, според която свободата на изразяване важи не само за „информация” или „идеи”, които се приемат благосклонно или се считат за безобидни и неутрални, но също и такива, които обиждат, шокират или смущават. Цитирана е и практиката на Върховния касационен съд (ВКС), според която „неистинността на фактите т.е. несъществуването им в обективната действителност има правно значение за спора, само когато те са обективно позорни“. Съдът посочва още, че на проверка подлежат само факти, а не оценки и мнения. Според съда, в изказването си Нинова не е изразила и съгласие с Йончева, както се твърди в исковата молба на Борисов.

Относно израза Крадецът вика: Дръжте крадеца“, съдът пише, че това е народна поговорка, която е с преносно значение.

„Поради което, настоящият съдебен състав не може да сподели твърдението, заявено в исковата молба, че съставлява „клеветническо твърдение” и „сравнение, сочещо на престъпление”. Изразът, както беше посочено, има преносно значение и не може нито да се тълкува буквално и с оглед самостойното значение на всяка отделна дума, включена в него, а още по-малко да се възприеме като израз, сочещ на престъпление доколкото подобно твърдение е в явно противоречие с естеството на народното умотворение като мъдрост, придобита от житейския опит“, пише в решението съдия Чеуз и казва, че и това изказване представлява мнение и оценка.

От своя страна, Нинова се е почувствала най-засегна от изказване на Борисов пред бТВ, в което той я нарекъл „върл активист на СДС“. Това дълбоко я дискредитирало и отблъснало нейни симпатизанти, поради което тя е искала обезщетение от 25 000 лева.

По този повод съдът посочва, че СДС е надлежно регистрирана партия, участваща в политическия живот, поради което активното участие в нея не може да се възприеме като позорно, незаконно, обществено неудобно или морално неприемливо. Съдът приема, че щом членуването в СДС не може да е позорно, няма значение за делото и дали е вярно, че Нинова е била активист на партията и дали се е засегнала от тези думи. Изразът на Борисов, че Нинова е „бъдещ диктатор“, също е преценено от съда като мнение.

„Не на последно място следва да се държи сметка, че същото твърдение е заявено от политик срещу друг политик, по време на предизборна кампания т.е. в момент, когато е налице сблъсък на политически идеи респ. противопоставяне на различни визии за развитие на държавата и обществото, поради което не може да се приеме, според настоящия съдебен състав, че се касае за самоцелно изказване, насочено към уязвяване на личното достойнство на адресата“, се казва в решението.

Относно думите на Борисов за „госпожа Лъжа“, съдът подчертава, че в това му изказване никъде не е спомената Нинова, а обидата не може да е безадресна.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 ноември 2018 12:11
Гост

Сигурен съм, че Нинова няма нищо лично срещу Борисов. Тя просто цитира народно умотворение като вид мъдрост, придобита от житейския опит. А нейният не е малък.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2018 12:07
Гост

Ще бъде интересно да обжалват пред Софийския апелативен съд.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2018 12:05
Гост

Преди да говориш за другите, трябва първо да погледнеш себе си. Преди време CNN пък обвини бившата премиерша в плагиатстване.

Анчо
Анчо
06 ноември 2018 11:40
Гост

Как ги изчисляват тези обиди? На бройка, или по тежест. Но в крайна сметка виждам известна доза истина в квалификациите им.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2018 11:38
Гост

Тези двамата са големи циркаджии. Не се ли усещат, че стават за смях.