Искането на румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер да бъде уволнен главният прокурор Аугустин Лазар предизвика голям скандал, след като стана ясно, че основният аргумент за това е неоснователен, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Тоадер настояваше, че Лазар трябва да бъде освободен, тъй като при назначаването му през 2016 г. не е спазена процедурата. Освен това към документите за номинацията на Аугустин Лазар, която била изпратена до президента на Румъния Клаус Йоханис, имало и резолюция да се прекрати разследване, свързано с държавния глава. Според Тоадер то било подписано от Лазар, което е конфликт на интереси. Правосъдният министър Тоадер обеща публично да представи въпросния документ, но все още не го е направил. Румънският Висш съдебен съвет, който е разгледал кандидатурата на Аугустин Лазар за главен прокурор, заяви, че в документацията изобщо не се е съдържала резолюцията, за която Тудорел Тоадер говори. Бившият министър на правосъдието Ралуца Пруна, която номинира Лазар, също категорично отрича съществуването на подобен документ. Румънски медии пък проведоха разследване и също не откриха документ с искане на прекратяване на разследване срещу президента Клаус Йоханис. Подобна резолюция обаче е подписал друг прокурор – Кристиян Лазар през 2014 г., и затова медиите подозират, че министър Тудорел Тоадер вероятно се е объркал. Той обаче продължава да настоява, че е прав и щял да докаже твърденията си с документи.

Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар обяви, че може да заведе дело, тъй като процедурата за отстраняването му от поста е незаконна и всички изисквания за назначаването му са били спазени през 2016 г.

РАЗКРИТИЯ

Румънски разследващи журналисти са получили куфар, пълен с документи на съдената за корупция и злоупотреби с еврофондове строителна компания „Тел Друм“, съобщи „Романия инсайдер“. Медиите свързват компанията с лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Чантата, съдържаща хард диск с материали и снимки на високопоставен служител от „Тел Друм“, флашка и над 1000 хартиени документа, е била намерена в областта Телеорман. Журналистите, работещи за проекта Rise Project, скоро ще публикуват информацията.

Националната агенция за борба с корупцията в Румъния започна през 2017 г. разследване срещу „Тел Друм“, Ливиу Драгня и други служители във фирмата. Фирмата и двама от представителите й пък са съдени за измами с пари от еврофондове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar