Прокурорката Теодора Златева не поиска арест за Светослав Петков-Лъвицата, обвинен в автокражба, и той остава на свобода. Тя не мотивира решението си пред Софийския градски съд, който се съобрази с отказа ѝ да поддържа протеста на районната прокуратура, и Петков остава с гаранция от 3000 лв.

Извън съдебната зала Златева заяви, че няма ДНК на Петков като доказателство, което да го свързва с кражбата. Всъщност по ключа, изработен, за да се запали краденото беемве, има негов генетичен материал. Такъв е открит и по автомобила, с който той бяга от местопрестъплението, каза на първото дело в районния съд прокурор Георги Георгиев. При бягството си с работната им кола Петков катастрофира. Ербегът се отворил и Лъвицата ударил главата си в него. Именно по въздушната възглавница е открита негова ДНК.

Колеги на Златева припомниха, че по шумно дело тя пледирала за осъдителна присъда. Съдът оправдал подсъдимия, а Златева не внесла протест и така присъдата станала окончателна. Прокурори коментираха, че са ѝ правени забележки за подобни случаи, но Златева заплашвала всеки със съд.

Висшият съдебен съвет отказал да повиши Златева в касационен прокурор през 2015 г. В доклад на Инспектората към ВСС за 2013 г. са посочени нарушения в актове на Златева, но тя не е наказвана. Често излизала в неплатен отпуск.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar