Откакто е министър на правосъдието Цецка Цачева е предложила на вицепрезидента да откаже да даде гражданство на 2092 души. Това става ясно от отговор на министерството на въпроси на „Лекс“.

„Част от тези преписки са образувани в периода 2012 – 2014 г. и след констатация на Съвета по гражданство, че липсват необходимите документи доказващи произход на възходящ българин, е дадена възможност за допълване на нужните документи. Мнение за отказ за издаване на указ е постановено след като пропуските на са били отстранени“, обясниха от ведомството.

Отделно по време на мандата на Цачева (май 2017 г. – октомври 2018 г.) други близо 5 800 молби за придобиване на българско гражданство на основание произход са „замразени“. Това е станало, защото съветът по гражданството е решил да бъде извършена допълнителна проверка по тях. Той е изискал от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) преписките по издаване на удостоверенията за български произход и документите за български произход от кандидатите.

Повод да потърсим допълнителна информация беше направеният по-рано днес коментар от Цачева, че само за една година ДАБЧ е издала над 750 удостоверения за български произход, които след това Министерството на правосъдието е приело за проблемни и е препоръчало на вицепрезидента Илияна Йотова да откаже да даде гражданство.

Тя коментира акцията на Специализираната прокуратура в ДАБЧ за корупция и арестите на ръководството, начело с председателя Петър Харалампиев. Днес от държавното обвинение добавиха само, че обвиняемите са четирима, като сред тях са Харалампиев и главният секретар Красимир Томов.

Цачева призна за проблеми с издаването на удостоверенията в ДАБЧ и каза, че отрицателните становища на министерството са били заради непълнота, липса за достатъчно доказателства за произход, необоснованост, а в някои имало и доказано неверни документи. Разследващите още не са казали подробности за корупционната схема в ДАБЧ, но по неофициална информация удостоверения са издавани срещу 5000 евро.

Цачева каза, че цитираната от нея статистика е за периода от май миналата година до края на юни 2018 г. За това време правосъдното министерство предложило да бъде отказано гражданство на 93 лица, за които в информационни системи, включително и в Шенгенската, имало данни за извършени нарушения.

Министър Цачева допълни, че работна група ще предложи и промени в Закона за българското гражданство в две направления.

„Първото е – придобиване на българско гражданство по произход, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените „инвестиции“. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост“, каза Цачева. Получаването на гражданство с натурализация чрез инвестиции беше въведено преди 3 години и поставя по-малко изисквания пред кандидати, които са инвестирали поне 2 млн. лева в страната или са вложили поне 1 млн. лева в българска фирма.

Миналата година Комисията по българско гражданство към вицепрезидента е отменила натурализацията на 35 лица, като за всяко предложението е идвало от министъра на правосъдието. От годишния доклад на комисията е видно, че е имало случаи на хора с наложени забрани за влизане и пребиваване в шенгенското пространство, обявени за международно издирване, осъждани в страната си с влязла в сила присъда, както и обявени за издирване от Интерпол.

Общо за миналата година вицепрезидентът е отказал укази за даване на българско гражданство на 634 души. За същия период българско гражданство са придобили 3380 чужденци.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
31 октомври 2018 5:52
Гост

Много шум за нищо.
Доказани професионално съдии, че и адвокати – то подкуп без посредник няма, се нагушиха – в онези мътни времена, говорим за много – много крупни личности, които не са „осветени“.
Харалампиев е бизнесмен – организира концерти на Найджъл Кенеди – цигулар, организира прояви.
Това са глупости – показни акции и заради опасност да не стане конкуренция ВМРО на ГЕРБ – чичо Бойко все нещо е научил от Бай Тошо.

Сега – имаме или нямаме нужда от повече население или просто да дрънкаме тенекия колко сме малко.

След дъжд, качулка
След дъжд, качулка
30 октомври 2018 22:36
Гост

Майката на нацията е в акция.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 16:15
Гост

Голям наплив за България.

Петров
Петров
30 октомври 2018 15:58
Гост

Абсолютно подкрепям предложението на Цачева за промените в Закона за българското гражданство.

Песимист
Песимист
30 октомври 2018 16:04
Гост

Законите няма да спрат хората, които ги нарушават. И все така ще се намират тарикати, които ги заобикалят.

Плюшкин
Плюшкин
30 октомври 2018 15:53
Гост

Като се има в предвид тарифата от 5000 евра, твзи от ДАБЧ са си осигурили ьавидна сума.