Предложенията на Министерството на финансите за бюджет на съдебната власт за 2019 г., включително и драстичното намаляване на парите за дрехи за съдебните служители грубо погазват и не зачитат независимостта на съдебната власт.

Те нарушават чл. 117, ал. 3 от Конституцията, гарантиращ самостоятелен бюджет на съдебната власт, отнемат значимостта на съдебния служител, пренебрегват законово определения му статут като му придават несвойствено съдържание, аналогично на държавния служител.

Това се казва в декларация на служителите от администрацията на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата.

В понеделник финансовото министерство публикува за обществено обсъждане проекта на Закона за държавния бюджет за следващата година. От него става ясно, че хората на Владислав Горанов предлагат 666 млн. лева за съдебната власт за 2019 г., докато ВСС беше поискал 769 млн. лева.

Наред с това МФ предлага и промяна в чл. 352 от Закона за съдебната власт, който регламентира, че годишно съдебните служители получават до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера за облекло. Горанов предлага парите за дрехи да са до 450 лева. Промяната би засегнала около 10 000 души.

По този повод в понеделник ще се проведе извънредно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

А днес служителите в администрациите на ВСС и прокуратурата излязоха с декларация.

За пореден път с проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се демонстрира отношението на изпълнителната власт към равнопоставената ѝ съдебна власт, която по Конституция е независима и има самостоятелен бюджет…

В настоящия момент, когато обществото е силно разколебано в доверието си към съдебната власт, когато отделни магистрати и съдебната система са подложени на непрекъснат и системен натиск, когато се създават внушения и манипулативно се интерпретират факти, свързани с правораздаването, правоприлагането и независимостта на съдебната власт, подкрепата от държавата е не само очаквана, но и задължителна“, се казва още в декларацията.

Служителите напомнят, че с една от последните промени в ЗСВ бяха заложени по-високи изисквания към администрацията, както и ограничения на възможността за допълнителна трудова дейност, част от които са аналогични с изискванията за заемане на магистратска длъжност. Също като съдиите и прокурорите, служителите носят отговорност по реда на антикорупционния закон, всяка година подават декларация за имущество и интереси и са длъжни да спазват високи стандарти за морално-етично поведение, съобразно Етичния кодекс на съдебните служители, напомнят от двете администрации.

И добавят, че наравно с магистратите са длъжни да отстояват върховенството на закона и авторитета на съдебната власт, като не допускат уронване на престижа ѝ. Същевременно провежданата съдебна реформа цели и осигуряване на високоефективна, качествено работеща, отговаряща на европейските стандарти съдебна администрация, сочат служителите.

Те допълват, че разбирането на законодателя за нейната роля и значение е вложено в нормите, уреждащи нейните функции, статут и правомощия в ЗСВ. „Израз на грижата съдебният служител да отговаря на високите законови изисквания, са и разпоредбите на чл. 352 за ежегодно изплащане на сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера, и чл. 345, ал. 5 за изплащане на допълнително възнаграждение на служителите в специализираните органи на съдебната власт. Тези норми са в синхрон със стандартите, въведени в страните от ЕС, за достойни и адекватни доходи на съдебната администрация, като основна антикорупционна мярка“, казват служителите.

И още: „Ежегодно повтарящият се дебат за недофинансирането на съдебната власт, както и формирането на обществено мнение за нереално високи и несъответстващи на полагания труд доходи на магистратите и съдебните служители отново създават усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решение за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт. Нарушаването на правните норми поражда правна несигурност и руши баланса на държавната власт. Висшият съдебен съвет  неизменно спазва фискалната дисциплина и полага усилия да отстоява стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани с Конституцията и Закона за съдебната власт“, изтъкват съдебните служители.

Декларацията им завършва с думите, че се надяват институциите и Народното събрание да гарантират конституционно установената независимост на съдебната власт, а решенията да бъдат взети с аргументите на ВСС, експертите и установените в Закона за съдебната власт норми.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срам
Срам
26 октомври 2018 8:37
Гост

Цяла година работиш стриктно и накрая и парите за дрехи да ти орежат!

Минувач
Минувач
26 октомври 2018 8:31
Гост

С последните промени в ЗСВ наистина много ограничиха съдебните служители. Сега нямат възможност за допълнителни доходи.

Човек
Човек
25 октомври 2018 17:46
Гост

Съдебните служители наистина са онеправдани.

Пич
Пич
25 октомври 2018 17:47
Гост

Нещо като надзирателите спрямо полицаите.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2018 21:35
Гост

Така е. Те вършат черната работа, а другите обират лаврите. И за капак на всичко им режат от парите за дрехи на фона на мизерните им заплати.