Вицепрезидентът Илияна Йотова бе категорична, че са необходими адекватни законодателни промени, които да подпомогнат справянето с домашното насилие и това над жени. Тя застъпи тезата, че подобни престъпления трябва да преминат от графата „частен“ в графата „общ“ характер в Наказателния кодекс. Йотова защити тезата си в Бургас на конференция „Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие“, организирана от британското посолство в София, Асоциация „Деметра“ и община Бургас.

ДУМА припомня, че през април със 152 гласа „за“ парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Социалистите убедиха мнозинството да промени характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг точно в посоката, за която вчера настоя и Йотова. Измененията са част от законодателните инициативи на БСП, свързани с борбата с насилието. От левицата обещаха, че ще предложат редица промени, които кореспондират с текстове от Истанбулската конвенция, без да се налага тя да бъде ратифицирана от НС.
И до момента обаче промените в НК не са стигнали второ четене, а дебатът по темата бе изместен от други проблеми.

Йотова бе категорична, че наказателните норми за борба с насилието у нас са занижени. Тя изрази надежда, че при предстоящите редакции на НК извършителите на подобни престъпления действително да получат наказанията, които заслужават. Новата ситуация с престъпленията чрез интернет и „робство“ с цел сексуална експлоатация на бежанци и имигранти, както и трафикът на хора изискват нови законодателни норми, и то в международен план, смята вицепрезидентът.

„Домашното и сексуалното насилие не са личен проблем, а проблем на цялото общество. Убедена съм, че само с общи усилия на всички нива можем да се справим“, добави Йотова. Според нея е жалко, че през XXI век темата за права, за защита, за гаранции отново е повече от актуална. „Нещо повече – има отстъпление от основни човешки права. Във всеки случай мащабът на тези проблеми не присъства в публичното пространство, не е предмет на медиите, освен ако не се е случило непоправимото“, съжали Йотова.

Вицепрезидентът отправи и критика, че броят на международните документи сякаш е обратнопропорционален на тяхната ефективност. Често хората са разочаровани, защото приемането на конкретната резолюция не води до реални резултати, отбеляза тя. Според нея сигнализирането до компетентните органи за домашно насилие или сексуално насилие трябва да става чрез по-улеснена процедура, а не жертвите да бъдат принуждавани да чакат от институция на институция и да обясняват десетки пъти какво им се е случило.

Йотова отбеляза, че дори и най-идеалният закон обаче няма да има ефект, ако не се прилага, ако няма обществен натиск, разбиране и безкомпромисни действия от страна на институциите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar